Βόρεια Μακεδονία: Ο Osmani επιβεβαίωσε την ανταλλαγή προτάσεων με την Σόφια για την επίλυση της διαφοράς

Βόρεια Μακεδονία: Ο Osmani επιβεβαίωσε την ανταλλαγή προτάσεων με την Σόφια για την επίλυση της διαφοράς

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε διακοπή στις προσπάθειες επικοινωνίας με τη Βουλγαρία για εξεύρεση συμφωνίας για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της ΕΕ για την Βόρεια Μακεδονία. Δεν πιστεύει ότι η λύση της διαφοράς είναι στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, αλλά η λύση βρίσκεται στην τρέχουσα Συμφωνία γύρω από την οποία θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, επειδή στη Βουλγαρία πιστεύουν ότι δεν εκπληρώνεται. Επιβεβαίωσε ότι προτάσεις και ιδέες ανταλλάσσονται, μερικές φορές προφορικά, μερικές φορές γραπτά, αλλά το κοινό θα τα γνωρίζει αν γίνουν η βάση για την επίτευξη συμφωνίας, και τώρα προφανώς αυτό δεν ισχύει, επειδή δεν ήθελε να τις ανακοινώσει.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να οργανώσουμε μια διακυβερνητική διάσκεψη τον Δεκέμβριο με τη γερμανική Προεδρία και γι’ αυτό εργαζόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. Εφόσον υπάρχουν ιδέες και προτάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει συγκατάθεση, παραμένουν μόνο ιδέες και δεν μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά για αυτές. Μιλάμε κυρίως για τις ανησυχίες σχετικά με τους εδαφικούς ισχυρισμούς, για τις μειονότητες, για το έργο της Ιστορικής Επιτροπής, τις οικονομικές σχέσεις, τις σχέσεις υποδομής και τη ρητορική μίσους. Η αίσθηση μου είναι ότι στην καρδιά του προβλήματος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας και της Βουλγαρίας. Αφήνοντας τους πολιτικούς, η δυσπιστία είναι μεταξύ διανοούμενων, ακαδημαϊκών, ιστορικών και μεταδίδεται στο κοινό και έχει ιστορικό πλαίσιο. Πρέπει να παραδεχτώ ότι τα τελευταία 70 χρόνια, δεν έχουν γίνει προσπάθειες να τα ξεπεράσουμε, αλλά τα πράγματα έχουν τεθεί κάτω από το χαλί. Γι’ αυτό βλέπω τη λύση και την ευκαιρία να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη συμφωνία, είναι η πλατφόρμα και η φόρμα για την υπέρβαση των διαφορών. Υπάρχει μια πιθανότητα και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Osmani.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία έχει σαφή θέση σε θέματα ταυτότητας, ότι δεν αμφισβητεί την ταυτότητα και τη γλώσσα των πολιτών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι δύσκολες και περίπλοκες, γεμάτες εμπόδια στην πορεία. Περάσαμε τέτοια εμπόδια και ένα από αυτά ήταν από τη Γαλλία. Εάν αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις και θα επηρεάσει τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης λύσης. Γι’ αυτό εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη αυτές τις μέρες, για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Ήταν το ίδιο με το βέτο της Γαλλίας και φαινόταν απελπιστικό, αλλά θα έπρεπε να το παρατήσουμε τότε; “Η Γαλλία δεν είχε εμπιστοσύνη στη διεύρυνση, αλλά βρέθηκε μια ισχυρή μεθοδολογία και τα πράγματα προχώρησαν”, δήλωσε ο Osmani.

Όσον αφορά την παρατήρηση ότι σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης απέχουμε ακόμη πολύ από μια λύση, και σύμφωνα με τους στενούς αξιωματούχους μας, ο Osmani είπε ότι είναι γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα, ιδέες και προτάσεις που ανταλλάσσονται και ότι εξετάζοντας τη σοβαρότητα των προτάσεων, στηρίζει την αισιοδοξία του ότι υπάρχει μια σταθερή βάση για να βρεθεί αμοιβαία συναίνεση.

Όσον αφορά το αν υπάρχουν απόπειρες διαμεσολάβησης και παρασκηνιακών δραστηριοτήτων, ο Osmani είπε ότι οι φίλοι ανησυχούν για αυτήν την εξέλιξη στις σχέσεις με τη Βουλγαρία και ότι όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο.

«Όλοι ενδιαφέρονται για αυτήν την επιτυχία. Φυσικά, η Γερμανική Προεδρία το κάνει πιο ενεργά, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη μορφή διαμεσολάβησης επειδή μιλάμε άμεσα», είπε ο Osmani.

Όσον αφορά το Belene, απάντησε ότι «η πρόθεσή μας να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους εταίρους και δεν αποτελεί έκπληξη».

Όσον αφορά την παρατήρηση εάν υπάρχει διαφορά στην ερμηνεία της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων με τη Βουλγαρία επειδή υπάρχει διαφορά στις μεταφράσεις και κάπου υπάρχει μια κοινή ιστορία και κάπου μοιράζεται, ο Υπουργός είπε ότι κατά τη μετάφραση εγγράφων μερικές φορές συμβαίνει να μεταφράζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά δεν υπάρχει δίλημμα ότι στη συμφωνία ο όρος αναφέρεται σε μια κοινή ιστορία, από την οποία το κράτος δεν δραπετεύει.

Όσον αφορά τα σχόλια της Σόφιας ότι δεν θα διεξαχθούν διακυβερνητικές διασκέψεις, με τη μια να είναι φέτος για τα Σκόπια, ο Osmani είπε ότι πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη διαμάχη και ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, αλλά ανακοίνωσε την ετοιμότητά της Βόρειας Μακεδονίας για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Υπενθύμισε ότι η πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ήταν στη Σόφια και ότι η πρώτη του δραστηριότητα ήταν η σύγκληση της Ιστορικής Επιτροπής, οπότε δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την επικοινωνία.

Παρά την εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο, δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τα θέματα ταυτότητας, ούτε καν με τη γλώσσα με τη Βουλγαρία.

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι επίσης το δικαίωμα των πολιτών να λένε ποια γλώσσα μιλούν. Η Βουλγαρία δεν αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα. Πρέπει να χαιρετιστεί ότι δεν αμφισβητεί ζητήματα ταυτότητας, δήλωσε ο Osmani, προσθέτοντας ότι το ζήτημα ποιος είναι ο Goce Delchev είναι ανοιχτός στις επιτροπές και το συναίσθημά του είναι ότι οι διαφορές είναι ήδη σε αποχρώσεις.

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις για επερωτήσεις από βουλευτές του DUI για ορισμένους υπουργούς, ο Osmani ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο DUI.

«Υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις, ζωντανή συζήτηση, και αυτό είναι η ομορφιά του DUI, σε μια εσωτερική συζήτηση. Αυτές οι συζητήσεις τελειώνουν πάντα σε κομματικό επίπεδο», είπε ο Osmani./ibna