Β-Ε: Πρωτοφανείς εξαγγελίες Čović και Dodik στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Β-Ε: Πρωτοφανείς εξαγγελίες Čović και Dodik στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η άτυπη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που συγκλήθηκε από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Vasily Nebenzja εκτυλίχθηκε με μάλλον απρόσμενο τρόπο – με επιθέσεις εναντίον του θεσμού του Ύπατου Εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας στη Β-Ε και προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Valentin Inzko. Πιο συγκεκριμένα, ο Dragan Čović, Πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και ο Milorad Dodik, αρχηγός της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στους πρεσβευτές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να διευκρινίσουν τις απόψεις τους για την κατάσταση στη Β-Ε . Η πρόσκληση του Nebenzja στον πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Bakir Izetbegović να συμμετάσχει στη συζήτηση απορρίφθηκε, καθώς ο Izetbegović ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να συμμετάσχουν στη συνάντηση τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε και όχι οι πολιτικοί ηγέτες των τριών μεγάλων εθνικών κομμάτων.

Όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης έφεραν προ εκπλήξεως τους περισσότερους πρεσβευτές. Ο Inzko παρουσίασε τη δική του εκδοχή, ωστόσο αυτή τη φορά έπεσε πάνω στο αρραγές μέτωπο που απαρτιζόταν όχι μόνο από το Ρώσο πρέσβη, αλλά και τους ηγέτες των δύο κομμάτων.

Η παράσταση του Dragan Čović θα χαρακτηριζόταν τουλάχιστον μετριοπαθής σε σύγκριση με την ομιλία του Dodik όταν εκείνος πήρε το λόγο. Ο Čović επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Β-Ε κυρίως μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων του Ύπατου Εκπροσώπου, οι οποίες, όπως είπε, ήταν επιφανειακές.

«Ωστόσο, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δεν παρουσίασαν την πλήρη εικόνα στη Β-Ε. Δεν υπάρχει πραγματική κατανόηση του προβλήματος και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει επαρκής προσέγγιση για δημοκρατική ωρίμανση και προοπτική αυτάρκειας. Η συμφωνία του Dayton παραβιάστηκε από πληθώρα προκλήσεων», δήλωσε ο Čović.

Συνεχίζοντας την παρουσίασή του, απαρίθμησε γεγονότα τα οποία ισχυρίστηκε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου.

«Πρόκειται για παράνομα προσόντα του Κροατικού λαού ως μειοψηφίας, που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Η έκθεση δεν σχολίασε τις εκκλήσεις των Βοσνιακών κομμάτων για την καθιέρωση Κροατικών πολιτικών εκπροσώπων. Έπειτα υπάρχει η πολιτική του SDA, η οποία σχετικοποιεί τη σημασία του Εκλογικού Νόμου,» είπε ο Čović.

Τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος πρέπει να ενεργεί αμερόληπτα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η Β-Ε βασίζεται στην αρχή της ισότητας τριών λαών, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 97% όλων των πολιτών. Οι αποφάσεις των Ύπατων Εκπροσώπων στη Β-Ε δημιούργησαν νέα προβλήματα τα οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλείται να αντιμετωπίσει. Σε τρεις περιπτώσεις, ένας ακατάλληλος εκπρόσωπος του Κροατικού λαού εκλέχθηκε στην Προεδρία της Β-Ε με εκλογικές μηχανορραφίες,” δήλωσε ο Čović.

Ο Milorad Dodik πήρε το λόγο στη συνέχεια με μια εξαγγελία η οποία σίγουρα θα συζητιέται στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών για καιρό. Ο Dodik δήλωσε ότι «η Σερβία, η Κροατία και η Δημοκρατία Σέρπσκα, καθώς και το 50 τοις εκατό της Ομοσπονδίας της Β-Ε, επιθυμούν ο Ύπατος Εκπρόσωπος να αποχωρήσει από τη Β-Ε», προσθέτοντας ότι ο νυν Ύπατος Εκπρόσωπος Valentin Inzko μισεί τους Σέρβους και μιλά εξ ονόματος του βοσνιακού λαού και όχι της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton.

Ο Dodik επεσήμανε ότι ο Inzko, καθώς και οι Ύπατοι Εκπρόσωποι τους οποίους διαδέχθηκε, μεταποίησαν τον χαρακτήρα της Συμφωνίας του Dayton και αντί να την εφαρμόσουν κατά τη Σύμβαση της Βιέννης, την ερμήνευσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να εισαγάγουν το λεγόμενο «πνεύμα του Dayton».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Paddy Ashdown ήταν μεροληπτικός, άδικος και εγκληματίας, ο οποίος χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο κόλπο για να σπάσει τη Συμφωνία του Dayton, και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο ρόλος του ήταν να καταργήσει τη Συμφωνία και να δημιουργήσει μια νέα Β-Ε,» δήλωσε ο Dodik.

Σύμφωνα με αυτόν, κάτι τέτοιο δεν ενέπιπτε ποτέ στη δικαιοδοσία του Ύπατου Εκπροσώπου.

«Ήταν ένα ψέμα που προώθησαν οι διάδοχοί του μέχρι το Inzko, ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να δημιουργήσουν μια άλλη Β-Ε από τη Συμφωνία του Dayton,» προσέθεσε ο Dodik.

Όπως ισχυρίστηκε, το Παράρτημα 10 αναφέρει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι υποχρεωμένος να υποβάλει έκθεση στα συμβαλλόμενα μέρη και σε άλλους ενδιαφερόμενους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, ο Inzko δεν υπέβαλε ποτέ έκθεση στη Δημοκρατία Σέρπσκα.

«Σήμερα, από αυτά τα πέντε μέρη (που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Dayton), η Σερβία, η Κροατία και η Δημοκρατία Σέρπσκα, καθώς και το 50 τοις εκατό της Ομοσπονδίας της Β-Ε, θέλουν να φύγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Σε επίπεδο Β-Ε, τα δύο τρίτα των πολιτικών εκπροσώπων θέλουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος να εξαφανιστεί. Απόψε, συνεχίζει να χειραγωγεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρουσιάζει ψευδή γεγονότα, μιλά με βάση τις προσδοκίες ενός «χτυπήματος στην πλάτη» στο Σεράγεβο και τα τεράστια οφέλη που έλαβε εξαιτίας αυτού,» είπε ο Dodik.

Ο Dodik συνέχισε να πελεκίζει λεκτικά τον Ύπατο Εκπρόσωπο, χαρακτηρίζοντάς τον στο τέλος «τέρας»!

Το γεγονός παραμένει ότι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Dodik, ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στη Β-Ε, προσπάθησε να διευκρινίσει τις απόψεις του σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας του Dayton που υπογράφηκε πριν από 25 χρόνια. Στην ομιλία του, παρουσιάστηκε ως αρχηγός κόμματος, ηγέτης του Σερβικού λαού και Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε, δημιουργώντας σύγχυση στους ακροατές του.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά θα θυμόμαστε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε αυτές τις απόψεις, την αλαζονεία και την ασέβεια που επέδειξε όχι μόνο απέναντι στο θεσμικό όργανο του Ύπατου Εκπροσώπου, αλλά και τους πρεσβευτές στους οποίους απευθύνθηκε.

Μπορεί κανείς να πει ότι, για άλλη μια φορά, ζημίωσε τον ίδιο του τον εαυτό. /ibna