Βουλγαρία: Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Βουλγαρία: Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

«Το αποδεδειγμένο αποτέλεσμα κατά του COVID-19 είναι μόνο ένα, μείωση των κοινωνικών επαφών ή καραντίνα. Για την ανακούφιση των νοσοκομείων που βρίσκονται στο όριό τους, εισάγουμε μέτρα για 3 εβδομάδες» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το Υπουργικό Συμβούλιο ψήφισε την παράταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας από την 1 Δεκεμβρίου έως την 31η Ιανουαρίου 2021. Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με εντολή του Υπουργού Υγείας, θα καθοριστούν οι συγκεκριμένες παράμετροι τα προσωρινά μέτρα κατά της επιδημίας, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής η χώρα έχει το πιο φιλελεύθερο καθεστώς για να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού προκειμένου να διατηρηθούν οι οικονομικές δραστηριότητες. Ο Borissov τόνισε ότι για να αντιμετωπίσει την ασθένεια, η Βουλγαρία συμμετέχει ισότιμα ​​με τα άλλα κράτη μέλη στην από κοινού προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ. «Αυτό θα είναι το μόνο πράγμα, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να λειτουργήσει όπως πρέπει», δήλωσε ο Borissov.

«Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν πολύ ξεκάθαρα ότι σε 3 εβδομάδες, στις 21 Δεκεμβρίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να χαλαρώσουμε τα μέτρα, θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία, τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια θα λειτουργούν κανονικά», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι ως αποζημίωση για αυτήν την περίοδο, το κράτος θα παρέχει σχεδόν 400 εκατομμύρια λέβα για τις επιχειρήσεις με περιορισμένη δραστηριότητα.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάτι τόσο οικείο όσο και άγνωστο, την πανδημία του κορωνοϊού. Γιατί λέω από κοινού; γιατί εμείς οι πολιτικοί πρέπει να λάβουμε δύσκολες αλλά σοφές αποφάσεις για να σας πείσουμε να εφαρμόσουμε μαζί και να εκτελέσουμε», δήλωσε ο Borissov στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμες, οι εργαζόμενοι στην υγεία, οι δάσκαλοι, οι επιστήμονες, τα όργανα του νόμου, οι πολιτικοί, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, όλοι οι Βούλγαροι μαζί ως κοινωνία μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. “Το έχουμε ήδη κάνει”, πρόσθεσε ο Borissov.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίθεση μεταξύ της υγειονομικής περίθαλψης και της οικονομίας. «Επειδή δεν υπάρχει ακμάζουσα οικονομία με άρρωστα ή μολυσμένα άτομα με COVID-19. Αλλά δεν υπάρχει σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ισχυρή οικονομία. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μια ισορροπία που θα μας οδηγήσει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας», δήλωσε ο Boyko Borissov./ibna