Κοσσυφοπέδιο: Ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις πρεσβευτών, παρά το αίτημα Osmani

Κοσσυφοπέδιο: Ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις πρεσβευτών, παρά το αίτημα Osmani

Στην πρώτη της συνάντηση ως αναπληρωτής πρόεδρος, η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani είχε ένα επείγον αίτημα για τον πρωθυπουργό Avdullah Hoti.

Κατά τη συνάντηση της 9ης Νοεμβρίου, η Osmani ζήτησε επειγόντως από τον Hoti να υποβάλει προτάσεις για νέους πρεσβευτές, μετά την ανάκληση ορισμένων από αυτούς νωρίτερα φέτος.

Παρά το γεγονός ότι αυτό το αίτημα υποβλήθηκε σε αυτήν τη συνάντηση, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στο Γραφείο της Προέδρου στο γραπτό αίτημα, το οποίο στάλθηκε στο Γραφείο Hoti δύο ημέρες μετά τη συνάντηση.

Ο Bekim Kupina, σύμβουλος για τα μέσα ενημέρωσης για την Osmani, είπε «ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει κανένα έγγραφο στο Γραφείο της Προέδρου, ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού Hoti, προκειμένου να επανεξεταστεί ο διορισμός των νέων πρεσβευτών.

«Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στην αναπληρώτρια Πρόεδρο, Osmani, κανένα ενιαίο έγγραφο/πρόταση που σχετίζεται με τη διπλωματική υπηρεσία, παρά το γεγονός ότι η αναπληρώτρια Πρόεδρος ζήτησε να αποσταλούν επειγόντως οι προτάσεις. Αυτό το αίτημα υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό Avdullah Hoti στην πρώτη συνάντηση, στις 9 Νοεμβρίου, ενώ το γραπτό αίτημα απευθύνθηκε στο γραφείο του στις 11 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Kupina.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ενημέρωσε γιατί δεν έχουν απαντήσει μέχρι τώρα στην Osmani.

«Επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη μια λειτουργική επανεξέταση όλου του διπλωματικού προσωπικού και μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το Γραφείο του Πρωθυπουργού θα στείλει συγκεκριμένες προτάσεις στο Γραφείο της Προέδρου», απάντησε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, χωρίς να δοθεί προθεσμία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να μιλήσει για αυτό, λέγοντας ότι η πρόταση για νέους πρεσβευτές βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα μιλήσει μέχρι να τελειώσει.

Ο πρώην Πρόεδρος Hashim Thaci, στις αρχές Οκτωβρίου, υπέγραψε το διάταγμα για την απομάκρυνση της πρέσβεως Vlora Çitaku από την θέση της στην διπλωματική αποστολή του Κοσσυφοπεδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η οποία ανακλήθηκε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Glauk Konjufca, μαζί με πολλούς άλλους πρεσβευτές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ενώ, παρόλο το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να μιλήσει για αυτήν τη διαδικασία, έγινε γωνστό ότι στην προξενική αποστολή στην Πράγα, διορίστηκε Γενικός Πρόξενος. Ο Flakron Shala είναι γιος του βουλευτή του AAK, Haxhi Shala, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Koha”, διορίστηκε πρόσφατα στη θέση αυτή./ibna