Πρέσβης του Πακιστάν: Η Συμφωνία επανεισδοχής Β-Ε και Πακιστάν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Πρέσβης του Πακιστάν: Η Συμφωνία επανεισδοχής Β-Ε και Πακιστάν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Ο Muhammad Khalid Rao, πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αξιολόγησε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του τότε προέδρου της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Šefik Džaferović στο Πακιστάν ήταν χρήσιμη όσον αφορά την επανένωση δύο χωρών. Υπενθύμισε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους μετά από οκτώ χρόνια, καθώς ο Bakir Izetbegović επισκέφθηκε τελευταία φορά το Πακιστάν το 2012 υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Προεδρίας της Β-Ε.

«Το Πακιστάν είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή. Οι Πακιστανοί σέβονται τους Βόσνιους και τους θαυμάζουν. Αυτό κατέστη σαφέστατα εμφανές και το βίωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Β-Ε κατά τη σύντομη επίσκεψή τους. Ο Šefik Džaferović τιμήθηκε με το υψηλότερο πολιτικό βραβείο του Πακιστάν. Κατά το βραχύ χρονικό διάστημα δύο ημερών, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Εμπορίου, Προέδρους διαφόρων Εμπορικών Επιμελητηρίων και τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης. Ο πρωθυπουργός Imran Khan εξέφρασε τους θερμούς του χαιρετισμούς στα άλλα δύο μέλη της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik και Željko Komšić. Έστειλε επίσης τις ευχές του σε όλους τους πολίτες της Β-Ε. Το αποκορύφωμα της επίσκεψης ήταν η υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής που επιδίωξε η Βοσνιακή Κυβέρνηση», επεσήμανε ο Πρέσβης Rao σε συνέντευξή του στη FENA.

Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό η υπογεγραμμένη συμφωνία επανεισδοχής θα βοηθούσε στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης στη Β-Ε, τουλάχιστον όσον αφορά τους πακιστανικούς υπηκόους, ο πρέσβης δήλωσε ότι αυτή αποτελούσε μια συμφωνία-ορόσημο που συνήφθη σε χρόνο-ρεκόρ μικρότερο από δύο μήνες.

«Θα βοηθήσει σίγουρα τον έλεγχο της μεταναστευτικής κατάστασης όσον αφορά τους πακιστανούς μετανάστες. Η ίδια η είδηση της υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ενήργησε αποτρεπτικά για τους Πακιστανούς μετανάστες στη Βοσνία και για όσους σχεδιάζουν να εισέλθουν στη Βοσνία. Το Πακιστάν θα δεχτεί κάθε Πακιστανό μετανάστη τον οποίο η Βοσνία θέλει να επιστρέψει στο Πακιστάν», είπε.

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει επίσης με το ζήτημα της μεγάλης εισροής μεταναστών και προσφύγων. Οι πόλεμοι και οι οικονομικές ανισότητες αναγκάζουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να καταφύγουν σε άλλα κράτη. Ο Πόλεμος του Αφγανιστάν ανάγκασε εκατομμύρια Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους το 1979. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες κατέφθασαν στο Πακιστάν, όπου έχουν ζήσει για πάνω από 40 χρόνια.

«Κάποιοι έχουν επιστρέψει, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν στο Πακιστάν. Εκτός από τους Αφγανούς πρόσφυγες, περίπου 2 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες από γειτονικές χώρες ζουν επίσης στο Πακιστάν. Η πακιστανική κυβέρνηση και ο λαός της δέχτηκαν τους Αφγανούς με ανοιχτές αγκάλες και τους έχουν φροντίσει με κάθε δυνατό τρόπο. Το Πακιστάν επιθυμεί την επιστροφή αυτών των προσφύγων στο Αφγανιστάν, αλλά αυτό δεν θα συμβεί έως ότου επιστρέψει η ειρήνη και οι συνθήκες στο Αφγανιστάν καταστούν ευνοϊκές», εξήγησε ο Πρέσβης.

Το Πακιστάν παρείχε σημαντική βοήθεια στη Β-Ε μετά τον πόλεμο. Ερωτηθείς τι θα τόνιζε σε αυτόν τον τομέα, ο Πρέσβης Rao δήλωσε ότι το Πακιστάν συνέβαλε με στρατεύματα 3000 ατόμων στην UNPROFOR (Δύναμη Προστασίας του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Τους ανατέθηκε η σταθεροποίηση της κατάστασης και η παροχή προστασίας σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ΜΚΟ που ασχολούνται με δραστηριότητες αρωγής. /ibna

Πηγή: FENΑ