Κροατία: Έως τις αρχές του επόμενου έτους η απόφαση για το νέο προμηθευτή μαχητικών αεροσκαφών

Κροατία: Έως τις αρχές του επόμενου έτους η απόφαση για το νέο προμηθευτή μαχητικών αεροσκαφών

Τα τελευταία 15 χρόνια, η Κροατία προσπαθεί να προμηθευτεί νέα μαχητικά αεροσκάφη για τις Ένοπλες Δυνάμεις, της με την τελευταία απόπειρα να πραγματοποιείται με το πόδι πατημένο στο γκάζι, καθώς η χώρα αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της απόφαση τους επόμενους μήνες. Πριν από λίγα χρόνια, η Κροατία στράφηκε στο Ισραήλ για την αγορά ορισμένων αεροπλάνων του, ωστόσο η συμφωνία απέτυχε. Τώρα, καθεμία από τις τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Σουηδία) αναμένει ότι η Κρατική Επιτροπή θα επιλέξει τα δικά της αεροσκάφη.

Δυστυχώς για την Κροατία, τα υπάρχοντα αεροσκάφη είναι ξεπερασμένα και δεν πληρούν τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί για δύο ή τρία χρόνια και η Κροατία αποτύχει να αγοράσει νέα αεροπλάνα, η χώρα κινδυνεύει να χάσει τις Αεροπορικές της Δυνάμεις. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί του ΝΑΤΟ με τους οποίους κάθε χώρα καλείται να συμμορφώνεται.

Τους τελευταίους μήνες, η Κροατία φιλοξένησε διάφορους εκπροσώπους από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Σουηδία και το Ισραήλ, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα επιλεγούν από την κυβέρνηση ως προμηθευτές. Τελευταία στη σειρά ήταν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly, η οποία επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ τη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και τον υπουργό Άμυνας Mario Banožić.

«Η Γαλλία αναμένει με βεβαιότητα την αξιολόγηση από την τεχνική ομάδα της Κροατίας για τα μαχητικά της αεροσκάφη Rafale, και ελπίζει ότι το 2021 η Κροατία θα λάβει την τελική της απόφαση σχετικά με τα αεροσκάφη που θα προμηθευθεί για να αντικαταστήσει τον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε η Parly από το Ζάγκρεμπ τη Δευτέρα.

Προσέθεσε ότι η Γαλλία παραμένει στη διάθεση της κροατικής κυβέρνησης για τυχόν επιπλέον ερωτήσεις, και «αναμένει με βεβαιότητα τα αποτελέσματα και την απόφαση της τεχνικής επιτροπής. Ελπίζω ότι έως το 2021 θα γνωρίζουμε την τελική απόφαση της κροατικής κυβέρνησης».

Η Parly είπε ότι, ανεξάρτητα από την προσφορά που θα επέλεγε η Κροατία, η Γαλλία ήθελε «να ενδυναμώσει πλήρως τη στρατηγική μας εταιρική σχέση», συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας. Προσέθεσε ότι η βιομηχανία τόσο στην Κροατία όσο και στη Γαλλία θα επωφεληθούν από μια τέτοια συμφωνία.

«Η Γαλλία υποστήριξε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και μια μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία, ιδίως όσον αφορά τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων και των αλυσιδωτών κρίσεων που εκτυλίσσονται στο κατώφλι της ΕΕ, από τη Λιβύη στα Βαλκάνια και το Nagorno-Karabakh», τόνισε η Parly.

Ο Banožić είπε ότι η διυπηρεσιακή επιτροπή θα συνέλθει μετά τις 12 Δεκεμβρίου και θα διατυπώσει τη σύστασή της, λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό χαρακτήρα της προσφοράς, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής και τη «χρήση κατά ημερομηνία» των τωρινών αεροσκαφών MiG-21. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει την τελική απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους. /ibna