Σλοβενία: Κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Σλοβενία: Κορυφώνεται η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Μετά από αρκετούς μήνες ειρηνικών και «διά δικύκλων διαδηλώσεων», μια ισχυρότερη πολιτική σύγκρουση ξέσπασε στη Σλοβενία ​​μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων, με επικεφαλής το SDS του Janez Janša, και της ενωμένης αντιπολίτευσης. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε σε πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις στη Λιουμπλιάνα, οι οποίες ωστόσο δεν εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις. Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες και αύρα κατά την παρέμβασή της, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει υπερβολική χρήση βίας.

Η διαμάχη μεταξύ των κυβερνώντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκε σε πολιτικό επίπεδο, με την αντιπολίτευση να ξεκινά τη συλλογή υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά του κυβερνητικού νόμου για τη χρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβενίας. Ο ίδιος ο Janša αντέδρασε στη συλλογή υπογραφών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι σαμποτάρει τον Σλοβενικό Στρατό, και τους Σοσιαλδημοκράτες ότι βρίσκονταν πίσω από το κίνημα των Anonymous, οι οποίοι οργάνωσαν τις διαδηλώσεις.

Ο Branko Grims, Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας (SDS-Janez Janša), έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση, προβαίνοντας σε ποινική δίωξη εναντίον του Αριστερού βουλευτή Miha Kordiš για δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα. «Αυτά είναι δεδομένα της Sova (Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σλοβενίας), οπότε υπάρχουν υποψίες περί διαρροής εμπιστευτικών δεδομένων και κατάχρησης επίσημης εξουσίας», δήλωσε ο Grims.

Είπε στη Συνέλευση σήμερα ότι ο διευθυντής της Sova Janez Stuzek δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι ο οργανισμός παρακολουθούσε τα γεγονότα, ωστόσο δεν μπορούσε να αποκαλύψει καμία πληροφορία καθώς επρόκειτο για απόρρητο υλικό. «Ως εκ τούτου, μέρος της συνόδου δεν ήταν διαθέσιμο για το κοινό με την απόφαση για το ήδη μυστικό κομμάτι της συνόδου, και πραγματοποιήθηκε στο υπόγειο της Εθνοσυνέλευσης, το οποίο προορίζεται για συζητήσεις για εμπιστευτικά δεδομένα», εξήγησε ο Grims.

Μετά το ιδιωτικό σκέλος της συνόδου, ο βουλευτής Kordiš δήλωσε στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τον Grims, ότι οι πληροφορίες της Sova διαρρέουν σιγά σιγά στους βουλευτές, κάνοντας ρητά λόγο για τα δεδομένα των υπηρεσιών πληροφοριών της Σλοβενίας.

Όπως είχε δηλώσει τότε ο Kordiš, από τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι η αστυνομία και η πολιτική ηγεσία γνώριζαν τι είδους διαμαρτυρία διοργανωνόταν, και η κλιμάκωση της βίας «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε πολλά σημεία». Αντ ‘αυτού, χρησιμοποίησαν κατασταλτικά μέσα, τα οποία αρμόζουν στην πολιτική ηγεσία ή τον πρωθυπουργό Janez Janša και τον κύκλο των συνεργατών του. Σύμφωνα με τον Αριστερό βουλευτή, «ακροδεξιές ομάδες με ιστορικά αποδεδειγμένους δεσμούς με το κόμμα του SDS» συνδέονται επίσης με τη διαδήλωση.

Η Sova αρνήθηκε κατηγορηματικά τις ερμηνείες των βουλευτών της Αριστεράς, λέγοντας ότι ήταν αναληθείς και λανθασμένες, και δε συνάδουν με την πραγματικότητα.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις των βουλευτών, ο Grims προειδοποίησε το κοινό ότι ο Kordiš δεν έχει την εξουσία να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με θέματα που συζητήθηκαν σε μια συνεδρίαση της επιτροπής. Όπως εξήγησε σήμερα, ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε δήλωση μετά την κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο. «Πρόκειται για τη στάση απέναντι στην προστασία των εμπιστευτικών δεδομένων και τη χειραγώγησή τους. Η κατάχρηση των εμπιστευτικών δεδομένων αποτελεί επίσης χειραγώγηση των τελευταίων. Επιπλέον, σε μια τέτοια περίπτωση, αποτελεί επίσης κατάχρηση επίσημης εξουσίας», προειδοποίησε ο Grims.

Ισχυρίστηκε ότι η Sova αντέδρασε αμέσως και ανακοίνωσε ότι εύλογα αναμένει ότι τα μυστικά δεδομένα του οργανισμού θα αντιμετωπίζονται νομικά και υπεύθυνα από όλους όσοι εκτίθενται σε αυτά κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους, έχοντας επίγνωση των επιβλαβών συνεπειών της κακοποίησης τους για στενά προσωπικά ή ομαδικά συμφέροντα.

Σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης στην Εθνοσυνέλευση, ο Kordiš απάντησε και υποστήριξε ότι ο Grims, με τα αφηγήματά του αποσπά την προσοχή από τα προβλήματα στη χώρα επειδή «η κυβέρνηση της Janez Janša έχει προδώσει εντελώς τους πολίτες στους οκτώ μήνες διακυβέρνησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν αντέδρασε επαρκώς στην επιδημία. «Οι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους και υποφέρουν, και είναι επίσης νευρικοί επειδή οι καρέκλες τους ξεκίνησαν να τρίζον».

«Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στον πάγο με οποιονδήποτε τρόπο με τις αβάσιμες πολιτικές τους επιθέσεις και αφηγήματα και θεωρίες συνωμοσίας, είτε με τη μορφή κοινοβουλευτικών συζητήσεων, tweet από τον πρωθυπουργό ή ποινικές διώξεις», προσέθεσε. /ibna