Κοσσυφοπέδιο: Ξεκίνησε ο αγώνας για την διαδοχή του Thaci

Κοσσυφοπέδιο: Ξεκίνησε ο αγώνας για την διαδοχή του Thaci

Η αποχώρηση του Hashim Thaci (DPK) για τη Χάγη, λόγω των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σηματοδότησε την έναρξη του αγώνα για τον νέο πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, και είναι ήδη σαφές ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της πολιτικής αρένας δεν θα φορούν γάντια.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος AAK, Ramush Haradinaj, ήδη ασκεί πιέσεις δημόσια για τη θέση αυτή, ενώ ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενου  “Αυτοπροσδιορισμού”, Albin Kurti, βρίσκεται σε μια επιθετική εκστρατεία για πρόωρες εκλογές, αλλά φαίνεται ότι το έπος του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσε να τελειώσει με το μη αναμενόμενο, καθώς θα μπορούσε η θέση του Thaci να τεθεί σε κίνδυνο από τον αγαπημένη και πρώην πρέσβη του στις ΗΠΑ, την Vljora Čitaku.

Η θέση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί και πάλι, όπως και πριν, εμπόδιο για τη συνεργασία και τις συμφωνίες μεταξύ των αλβανικών κομμάτων. Ήταν μια πηγή διαφωνίας κατά την τελευταία κυβέρνηση, μεταξύ LDK και του «Αυτοπροσδιορισμού» του Kurti, αλλά και του σημερινού LDK και του Haradinaj.

Μόλις ο Thaci παραιτήθηκε από τη θέση του Προέδρου, τα κυβερνώντα πολιτικά κόμματα άρχισαν την αναζήτηση συνεργασιών για μια συμφωνία.

Η υποστήριξη της αντιπολίτευσης είναι το μόνο πράγμα που χωρίζει την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου από την πτώση και τις επανεκλογές, καθώς ο Kurti κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούσε να υπολογίζεται, ο Haradinaj, ο οποίος γρήγορα κατάφερε και δημοσίως και χωρίς δισταγμό να στείλει προσφορά στο αντιπολιτευόμενο DPK να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου, και σε αντάλλαγμα υποσχέθηκε να στηρίξει υποψήφιο για άλλη θέση.

Ωστόσο, ο αρχηγός του κυβερνώντος LDK, Isa Mustafa, δήλωσε ότι θα στραφεί πρώτα στο DPK και ότι ο υποψήφιος δεν θα είναι από το κόμμα του.

Ωστόσο, όπως εικάζουν τα ΜΜΕ, ήταν ο Mustafa που άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα να πάρει την υψηλότερη θέση στο Κοσσυφοπέδιο.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχει επιβίωση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου χωρίς το DPK, και αυτό σημαίνει ότι η Vljora Čitaku, πολύ κοντά στον Hashim Thaci και μέλος του κόμματός του από το 1999, θα μπορούσε να αναδειχθεί ως νικητής αυτού του παιχνιδιού για το θρόνο.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, διότι αυτή η φιλόδοξη πολιτικός του Κοσσυφοπεδίου συζητήθηκε ως υποψήφια του DPK για νέος Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου ακόμη και πριν από το κατηγορητήριο της Χάγης./ibna