Βόρεια Μακεδονία: Καλά νέα αναμένει μέχρι το τέλος του έτους από τη Βουλγαρία ο Ahmeti

Βόρεια Μακεδονία: Καλά νέα αναμένει μέχρι το τέλος του έτους από τη Βουλγαρία ο Ahmeti

Μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξουν καλές ειδήσεις από τη Σόφια σχετικά με τη διαμάχη με την Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε ο ηγέτης του DUI Ali Ahmeti, στην τηλεόραση TV21 χθες το βράδυ.

«Η υπέρβαση των παρεξηγήσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι θέμα χρόνου. Δεν νομίζω ότι είναι καιρός να μοιραστούμε με το κοινό τις προτάσεις ή τα τελευταία έγγραφα που έχουν ανταλλαχθεί. Θα περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Ahmeti, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι η δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών Bujar Osmani θα αποφέρει αποτελέσματα.

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή να αποδείξουμε σε όλους τους πολίτες, ειδικά στους συναδέλφους μας Μακεδόνες, ότι μοιραζόμαστε το καλό και το κακό, ότι θα παραμείνουμε δίπλα-δίπλα και στην επίλυση αυτής της διαμάχης. Είναι μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για να δούμε ότι αυτή η χώρα έχει υπουργό Εξωτερικών και για το έργο που έχει κάνει και για την ωριμότητά του, τον συγχαίρω», δήλωσε ο Ahmeti.

Ο ηγέτης του DUI αξιολόγησε ότι η δίκη εναντίον των ηγετών του KLA στη Χάγη είναι μια θλιβερή στιγμή για όλους τους Αλβανούς, διότι, όπως λέει, η ιστορία τους βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο Ahmeti είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις φήμες σχετικά με την πιθανή επερώτηση που υπέβαλε βουλευτής του DUI. Υπάρχουν εικασίες στην Εθνοσυνέλευση ότι ο βουλευτής του DUI Izet Mexhiti ενδέχεται να υποβάλει επερώτηση εναντίον του αναπληρωτή πρωθυπουργού Artan Grubi και του υπουργού Εξωτερικών Bujar Osmani.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, γιατί, φυσικά, αν υπήρχε κάτι τέτοιο, ο κ. Medziti σίγουρα θα μου μιλούσε, αλλά ένα τέτοιο θέμα δεν έχει ανοίξει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Ahmeti.

Ο Ahmeti σχολίασε επίσης την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή ότι οι φίλοι του Thaci, Veseli, Selimi, Krasniqi που κατέληξαν στη Χάγη.

«Είναι μια θλιβερή στιγμή, όχι μόνο για μένα αλλά και για όλους τους Αλβανούς, διότι η ιστορία των Αλβανών βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μια από τις καλύτερες, ισχυρότερες ιστορίες των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και των Αλβανών εν γένει και το ιδανικό των αναγεννητών μας ήταν η απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου λαμβάνοντας υπόψιν ότι ήταν το ιδανικό όλων αυτών των μεγάλων πατριωτών ξεκινώντας από τον Hasan Prishtina, τον Bayram Kuri, τον Azem Bejta και όλους εκείνους που συνέχισαν στα χνάρια τους Hasan Prishtina, Rexhep Mala, Afrim Zhitia, Zahir Pajaziti, οπότε αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή αλλά συνέβη και τώρα πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, για το οποίο νομίζω ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, έπρεπε να ληφθεί με αυτόν τον τρόπο, επειδή υπήρχαν κατηγορίες από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Ahmeti.

Όσον αφορά τις πληροφορίες στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι ένας από τους πιθανούς μάρτυρες του Κίτρινου Οίκου θα μπορούσε να είναι ο Artan Grobi, ο σημερινός πρώτος Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδοβίας, ο Ahmeti απάντησε ότι ο ρόλος του ήταν μόνο ως μεταφραστή και τίποτα περισσότερο.

Σχολιάζοντας τα λόγια του Zaev ότι “οι Αλβανοί δεν αξίζουν πέντε παράδες”, ο Ahmeti είπε ότι ο Zaev το είπε αυτί υπό την επήρεια συναισθημάτων επειδή πίστευε ότι το DUI ήθελε να εκδικηθεί με την υποψηφιότητα για πρωθυπουργό, αλλά τότε ο αρχηγός του DUI εξήγησε ότι αυτός δεν ήταν ο λόγος.

«Μου είπε ανοιχτά ότι βγήκαμε με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό και το κάνουμε για να εκδικηθούμε και να δυσφημίσουμε τον χαρακτήρα του κ. Zaev. Του εξήγησα ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με δυσφήμιση ή με ρεβανσισμό, αλλά είναι μια υπόσχεση από το Δεύτερο Συνέδριο του DUI, ότι προσανατολιζόμαστε προς τα ανώτατα κρατικά όργανα, πρόεδρο, πρωθυπουργό, μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους. Αυτό θα πρέπει να τους κάνει όλους ευχαριστημένους, όχι μόνο τους πολιτικούς της Μακεδονίας και τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, από την μακεδονική κοινότητα, για τη δέσμευσή μας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα είναι δική μας, δεν είμαστε υποκριτές, για να είμαστε προκατειλημμένοι ή να ενεργούμε ως παρατηρητές των γεγονότων. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διαχείριση αυτής της χώρας, γιατί στις ψυχές μας την αισθανόμαστε ως χώρα μας. “Πρέπει να οικοδομήσουμε αυτή τη χώρα μαζί”, δήλωσε ο Ahmeti./ibna