Βουλγαρία: Αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη χώρα κατά του COVID-19 από την Παρασκευή

Βουλγαρία: Αυστηρότερα μέτρα σε όλη τη χώρα κατά του COVID-19 από την Παρασκευή

«Ανεξάρτητα από το πόσο προετοιμασμένο είναι ένα σύστημα, δεν μπορεί να αντέξει τέτοια πίεση, οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας δεν θα είναι σε θέση να το αντέξουν. Είμαι έτοιμος να αναλάβω οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε τις ζωές ασθενών, γιατρών, δασκάλων. Τώρα είναι η ώρα να είμαστε ο ένας για τον άλλο. Το μυαλό και η καρδιά μου μου λένε ότι πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα για να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης.»

Με αυτά τα λόγια, ο Υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Καθηγητής Konstantin Angelov ανακοίνωσε την πρόταση για ισχυρότερα και αυστηρότερα μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα έκανε τις προτάσεις του στον Πρωθυπουργό και στους εταίρους του συνασπισμού. Πρότεινα τα μέτρα αυτά να τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου. Θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών και θα λάβουμε μια απόφαση, είπε.

«Πρότεινα να παραταθεί η διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά της επιδημίας κατά 4 μήνες έως το τέλος Μαρτίου 2021.

Τερματισμός των μαθημάτων παρακολούθησης, πρακτικής άσκησης, πρακτικής άσκησης σε όλα τα πανεπιστήμια, σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, εξωσχολικές δραστηριότητες και χόμπι.

Θα προσφέρεται εκπαίδευση σε διαδικτυακό περιβάλλον για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας», δήλωσε ο Angelov.

«Αναστολή όλων των εμπορικών καταστημάτων, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, ταχυφαγείων, ζαχαροπλαστείων κ.λπ., εκτός από τα παντοπωλεία, φαρμακεία, τράπεζες, ασφαλιστικές, ταχυδρομεία.

Τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να εργάζονται μόνο για την παράδοση φαγητού στα σπίτια, ενώ θα συνεχιστεί η απαγόρευση σε μπαρ, ντίσκο και νυχτερινά κέντρα» συνέχισε ο Angelov.

Επιπρόσθετα, «δεν θα υπάρχει περιορισμός στη δραστηριότητα των δημόσιων μεταφορών. Δεν θα υπάρχουν σημεία ελέγχου και κανένας περιορισμός κυκλοφορίας μεταξύ των πόλεων”, δήλωσε ο Angelov, προσθέτοντας ότι «αυτό το μέτρο έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου».

Δεν επιβάλλουμε γενικό κλείδωμα, πιστεύουμε ότι μαζί θα το επιβάλουμε. Έτσι θα γίνετε ήρωες στα σπίτια σας», είπε ο καθηγητής Konstantin Angelov.

«Έχουμε καθήκον να κάνουμε αυτήν την προσπάθεια. Επειδή μόνο ζωντανοί άνθρωποι μπορούν να χτίσουν μια χώρα. Μερικές εβδομάδες πειθαρχίας θα σώσουν χιλιάδες ζωές. Εάν τα μέτρα λειτουργήσουν, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο χαλάρωσης για τα Χριστούγεννα. Θέλω να δώσω στο σύστημα τουλάχιστον ένα μήνα», δήλωσε ο καθηγητής Konstantin Angelov.

«Είναι πιο σημαντικό να αναπνέουμε καθαρό αέρα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας.

Διαβεβαίωσε ότι οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν συνεχώς όλους τους δείκτες της εξάπλωσης της νόσου – τον αριθμό των ασθενών, τους μολυσμένους γιατρούς και τους δασκάλους, καθώς και τους νέους και τόνισε: «Παρακολουθούμε τους αριθμούς καθημερινά και ανάλογα με τις τάσεις τους, θα λάβουμε αποφάσεις.

Δεν υπάρχει χώρος για πανικό, ούτε περιθώριο ανησυχίας. Αυτή η μάχη θα κερδηθεί και θα κερδηθεί με λογική, ευφυία και πειθαρχία», δήλωσε κατηγορηματικά ο καθηγητής Angelov.

Αναμένει από όλους τους συναδέλφους του Υπουργούς να υποστηρίξουν τα αυστηρότερα μέτρα επειδή τα χρειάζεται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Η επιδημία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Η εκλογική διαδικασία δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Angelov.

Τόνισε επίσης ότι το ζήτημα της διέλευσης των συνόρων θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών.

Αυτά τα μέτρα αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα σε τουλάχιστον 8 ημέρες, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας.

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αλλάξει ο «πράσινος διάδρομος» για τα ψώνια των ηλικιωμένων σε παντοπωλεία και θα παραμείνει μόνο το πρωί. Ωστόσο, για το ωράριο μένει να διευκρινιστεί στη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τη διάταξη για την παρουσία τεστ PCR για εισαγωγή σε δομή COVID σε νοσοκομείο, ο Angelov ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει επίσης.

Πριν ο Υπουργός Υγείας ανακοινώσει ότι θα επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα, ο Κρατικός Επιθεωρητής Υγείας καθηγητής Angel Kunchev ανακοίνωσε ότι στη Βουλγαρία η αύξηση της νοσηρότητας είναι πάνω από 100% σε εβδομαδιαία βάση.

Η Βουλγαρία κατατάσσεται 11η στην ΕΕ με ρεκόρ συχνότητας COVID-19 666,5 ανά 100.000.

Το Gabrovo, το Kyustendil και η πόλη της Σόφιας είναι οι περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις.

Ο διευθυντής του “Pirogov” Καθ. Asen Baltov πληροφόρησε ότι ο αριθμός των μολυσμένων από κορωνοϊό, σε ενεργούς, γιατρούς και νοσηλευτές είναι πάνω από 2.000.

Ο Πρόεδρος της Υγειονομικής Επιτροπής και επικεφαλής της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας Καθηγητής Ventsislav Mutafchiiski σημείωσε επίσης την εξαιρετικά υψηλή πίεση στα νοσοκομεία. Μίλησε για την εκ νέου μόλυνση με τον κορωνοϊό δύο γιατρών, μιας νοσοκόμας και ενός γραμματέα. Συνολικά 4 γιατροί επανεμφανίστηκαν με COVID-19 επανεμφανίστηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μόλυνσης μεταξύ 2 και 8 μηνών.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Alexandrovska, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι καταλήφθηκαν 184 κλίνες για το COVID-19 στο ιατρικό ίδρυμα. Υπάρχει ετοιμότητα για άνοιγμα περισσότερων από 100 κλινών, αλλά δεν υπάρχει κανένας να τα εξυπηρετήσει. Κάλεσε φοιτητές ιατρικής και γιατρούς από κλινικές να συμμετάσχουν για την καταπολέμηση της λοίμωξης./ibna