Β-Ε: Παρουσίαση της αναφοράς για υποθέσεις διαφθοράς στα δικαστήρια της Β-Ε από τον OEBS

Β-Ε: Παρουσίαση της αναφοράς για υποθέσεις διαφθοράς στα δικαστήρια της Β-Ε από τον OEBS

Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) παρουσίασε σήμερα ψηφιακά την τρίτη έκθεσή της σχετικά με την παρακολούθηση των υποθέσεων διαφθοράς στα δικαστήρια της Β-Ε.

«Η έκθεση με τίτλο «Τρίτη ετήσια έκθεση για τη δικαστική απάντηση στη διαφθορά: Το σύνδρομο της ατιμωρησίας» στηρίζεται και συνεχίζει το έργο που παρουσιάστηκε στις δύο προηγούμενες εκθέσεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 και τον Απρίλιο του 2019», σημειώνει ο ΟΑΣΕ σε δελτίο τύπου.

Η έκθεση αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της δικαστικής απόκρισης στη διαφθορά το 2019, βάσει της παρακολούθησης της δίκης για 302 υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες εκδικάστηκαν σε 45 δικαστήρια σε ολόκληρη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρακολουθεί επίσης τις 24 συστάσεις των προηγούμενων εκθέσεων με σκοπό τη βελτίωση της επεξεργασίας υποθέσεων διαφθοράς στη Β-Ε.

«Ο τίτλος της έκθεσης, «το σύνδρομο της ατιμωρησίας», είναι αυστηρός, αλλά, δυστυχώς, απεικονίζει με ρεαλισμό την τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε η Kathleen Kavalec, επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Δεν μπορεί να αγνοηθεί μια κρίση ηθικής στο δικαστικό σώμα της Β-Ε και η αποτυχία να διασφαλιστεί η λογοδοσία για διαφθορά. Η αποκατάσταση της ακεραιότητας, της αμεροληψίας και της λογοδοσίας στο δικαστικό σώμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια πιο αποτελεσματική δικαστική απάντηση στη διαφθορά».

Τα ευρήματα της έκθεσης αποκαλύπτουν την αποτυχία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την de facto ατιμωρησία για τους δράστες πολλών σοβαρών αδικημάτων.

Ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Β-Ε Eric Nelson δήλωσε ότι ένα αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα στη Β-Ε που καταπολεμά τη διαφθορά αποτελεί εκ των ουκ άνευ σημείο για την ευρωατλαντική ένταξη της χώρας. «Δυστυχώς, διάφορα επίπεδα του δικαστικού συστήματος αποτυγχάνουν σε αυτό το ζήτημα. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΟΑΣΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δραστηριοποιούνται έντονα στην προώθηση μιας διαφανούς και αποτελεσματικής δικαστικής εξουσίας. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Οι συστάσεις αυτής της έκθεσης καθιστούν σαφές ότι πρέπει να αυξηθεί η διαφάνεια στη δικαστική διαδικασία. Οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η διεθνής κοινότητα, δεν μπορούν να είναι η μόνη εγγύηση για μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δράση. Οι πολίτες τους το αξίζουν», είπε ο Nelson.

Ο Πρέσβης Johan Sattler, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ και Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ στη Β-Ε, σημείωσε ότι η εκτεταμένη διαφθορά στη δημόσια σφαίρα και ο ισχυρός της δεσμός με το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ένα από τα πιο επίπονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Β-Ε, και οι πολίτες δικαίως ανησυχούν επί αυτού. «Ήρθε η ώρα οι αρχές να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να προβούν στις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, περνώντας γρήγορα την απαραίτητη νομοθεσία που διασφαλίζει την ακεραιότητα, διαφάνεια και υπευθυνότητα των εργαζόμενων στις δημόσιες υπηρεσίες, η οποία είναι επίσης κλειδί για την ανοικοδόμηση της δημόσιας εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου της Β-Ε, Milan Tegeltija, έγραψε στο Twitter ότι «η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε δεν έχει εντολή να επανεξετάζει και να σχολιάζει αποφάσεις δικαστικών, εισαγγελικών και πειθαρχικών οργάνων, ούτε να ερμηνεύει τους εθνικούς νόμους από τα αρμόδια όργανα σε μεμονωμένες δικαστικές, εισαγγελικές και πειθαρχικές υποθέσεις».

Σε απάντηση, έλαβε ένα emoji «μπερδεμένου χαμόγελου» από τον Johan Sattler.

Η έκθεση αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αξιολόγηση των αναγκών της δικαστικής απόκρισης στη διαφθορά μέσω της παρακολούθησης ποινικών υποθέσεων», με την υποστήριξη του Γραφείου Διεθνών Ναρκωτικών και Υποθέσεων Επιβολής του Νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. /ibna