Μαυροβούνιο: Μέχρι την Παρασκευή τα αποκαλυπτήρια της νέας κυβέρνησης

Μαυροβούνιο: Μέχρι την Παρασκευή τα αποκαλυπτήρια της νέας κυβέρνησης

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić ανακοίνωσε σήμερα ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα γίνει γνωστή μέχρι την Παρασκευή. Μετά τη σύνοδο του κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στο Cetinje, είπε επίσης ότι οι υποψήφιοι υπουργοί «δεν θα είναι μέλη του κόμματος που πρόκειται να ιδρύσει ο Miodrag Daka Davidović».

Ο Krivokapić επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός του Κινήματος URA Dritan Abazović θα υπηρετήσει ως κυβερνητικός αντιπρόεδρος. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός προσέθεσε επίσης ότι εξετάζει τρεις υποψηφίους για υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματά τους. Ο Krivokapić επεσήμανε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών καταλαμβάνει τη σημαντικότερη θέση στη νέα κυβέρνηση, καθώς η ηγεσία σκοπεύει να συγχωνεύσει την Αστυνομική Διεύθυνση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλώντας για το νεοσύστατο κόμμα του Εθνικού Κινήματος, ο Krivokapić επανέλαβε ότι οι υπουργοί του «δεν είναι μέρος αυτού του κόμματος και δεν είναι ωραίο να σχηματίζεται πολιτικό κόμμα λίγο πριν σχηματιστεί η Κυβέρνηση».

«Κανένας από τους υποψήφιους υπουργούς δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και δε θα ανήκει ποτέ κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας», είπε.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι λύσεις θα επιτευχθούν εφόσον δεν ανακύψουν εμπόδια στην πορεία.

«Είναι η πρώτη φορά που υφιστάμεθα αλλαγές. Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθούν οι καλύτερες λύσεις και ότι θα ξεπεραστεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το γεγονός ότι είμαστε ένα μικρό σύστημα μάς δίνει ελπίδα και ευκαιρία να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Η ρύθμιση του ΔΝΤ δεν είναι η μόνη επιλογή. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο αυτό είναι το μόνο που πρόκειται να σχολιάσουμε προς το παρόν», είπε ο Krivokapić.

Ο αρχηγός της Νέας Σερβικής Δημοκρατίας (NSD) Andrija Mandić είπε ότι οι βουλευτές αυτού του κόμματος στη Συνέλευση του Μαυροβουνίου θα ψηφίσουν για τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι περίεργο το γεγονός ότι 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πλήρης κατάλογος με τα ονόματα που αποτελούν το υπουργικό συμβούλιο παραμένει άγνωστος.

Ο Mandić είπε ότι το NSD είχε επανειλημμένα διευκρινίσει ότι θα ψηφίσει τη νέα κυβέρνηση διότι οι ίδιοι, και όχι κάποιος άλλος, αγωνίζονταν για χρόνια για να αλλάξουν την επί δεκαετίες κυβέρνηση, και ως εκ τούτου είναι φυσικό να ανατραπεί από τους Βουλευτές του NSD στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

«Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, έχουμε μια παράξενη κατάσταση. Δεκαπέντε ημέρες πριν από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι όλα τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε ο Mandić.

Προσέθεσε ότι πιστεύει ότι τα ονόματα των υποψηφίων για την υπουργική θέση των τμημάτων της Αστυνομίας και της Άμυνας, καθώς και το όνομα του αντιπροέδρου, θα αποκαλυφθούν οσονούπω, έτσι ώστε η δήλωση των κομματικών τους οργάνων να περιλαμβάνει την πλήρη σύνθεση της κυβέρνησης του ορισθέντος πρωθυπουργού Krivokapić. /ibna