Σλοβενία: Η αντιπολίτευση αντιτάσσεται στο νέο νόμο για τη στρατιωτική χρηματοδότηση

Σλοβενία: Η αντιπολίτευση αντιτάσσεται στο νέο νόμο για τη στρατιωτική χρηματοδότηση

Πριν από λίγες μέρες, το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε το νόμο για την παροχή κεφαλαίων για επενδύσεις στις Σλοβενικές Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2021-2026, προβλέποντας επένδυση 780 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού κατά αυτή την πενταετία. Ωστόσο, η υλοποίησή του παραμένει στον αέρα, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης προετοιμάζουν αίτημα για δημοψήφισμα κατά του νόμου.

Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Borut Pahor χαιρέτισε την έγκριση του νόμου, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των Σλοβενικών Ένοπλων Δυνάμεων.

«Οι ήδη ψηφισμένες τροποποιήσεις του νόμου για την άμυνα, οι οποίες βελτιώνουν μία από τις προϋποθέσεις για καλύτερη ρύθμιση της θέσης των μελών των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων, παράλληλα με τις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας για βελτίωση της δομής του προσωπικού των Σλοβενικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν το τελευταίο βήμα για την περαιτέρω σταδιακή και στοχευμένη ανάπτυξη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σλοβενίας θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας ως βασική αποστολή τους, και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν αποτελεσματικότερα άλλα εθνικά ιδρύματα ασφάλειας, καθώς και άλλα συστήματα ύψιστης σημασίας για τους πολίτες της Σλοβενίας», δήλωσε ο Pahor σε δελτίο τύπου.

Ο Σλοβένος υπουργός Άμυνας Matej Tonin έγραψε στο Twitter ότι ο νόμος «βάζει τέλος στη δεκαετή παραμέληση του Σλοβενικού Στρατού».

«Το περιβάλλον ασφαλείας καθίσταται όλο και πιο αβέβαιο, όπως μάς υπενθύμισαν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη γειτονιά μας, με όλες οι χώρες να επιταχύνουν τις επενδύσεις στην ασφάλειά τους», ανέφερε ο Tonin στο Twitter.

Αφότου η αντιπολίτευση ξεκίνησε τη διαδικασία συλλογής υπογραφών για το δημοψήφισμα, ο Tonin έγραψε ότι «όσοι αντιτίθενται στη διάθεση ποσοστού του προϋπολογισμού ασφαλείας, προτείνουν την κατάργηση του Σλοβενικού στρατού». Εξήγησε ότι οι επενδύσεις δεν προβλέπουν την αγορά τανκ, αλλά αντίθετα μεταφορικών οχημάτων που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά την προστασία της ζωής των στρατιωτών. Αρνήθηκε επίσης ότι η Σλοβενία ​​θα προμηθευθεί ελικόπτερα μάχης, διευκρινίζοντας ότι θα αγοράσει δύο ελικόπτερα μεταφοράς (επίσης για σκοπούς προστασίας και διάσωσης).

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša κατηγόρησε τους υποκινητές του δημοψηφίσματος ότι παραβίασαν επιδημιολογικούς κανονισμούς. Τόνισε επίσης ότι ήταν σαφές ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν πίσω από το κίνημα των Anonymous.

Ο αριστερός βουλευτής Luka Mesec δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Σλοβενία ​​βρίσκεται επί του παρόντος εν μέσω κρίσης και απαιτείται να τεθούν προτεραιότητες, ωστόσο πρέπει επίσης να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να ακουστούν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η νέα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19 ελλοχεύει διάφορες παγίδες, όπως κυρώσεις για όσους διαμαρτύρονται με οποιονδήποτε τρόπο.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να διωχθούν με πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 1.500 και 15.000 ευρώ για μια ανάρτησή τους στο Facebook. Αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίζει την κρίση, οπότε δεν μπορεί να βασιστεί σε απαγόρευση διαμαρτυριών και δημοψηφισμάτων», δήλωσε ο Mesec.

Παρόλο που το LMŠ δεν συμμετείχε επίσημα στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα σχετικά με τις στρατιωτικές επενδύσεις, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση του Marjan Šarec ισχυρίζεται στον ιστότοπο του LMŠ ότι, με τον ίδιο τύπο θωρακισμένων οχημάτων που αγόρασαν οι Janša και Tonin, η Αρμενία έχασε τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν

«Υπό την ηγεσία του Janša, ο Matej Tonin επαναλαμβάνει απλώς την ιστορία που βίωσε ο Karl Erjavec. Για αυτόν, σίγουρα δεν θα είναι φάρσα, αλλά τραγωδία», σημειώνει ο Damir Črnčec, πρώην υφυπουργός Εθνικής Ασφάλειας και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου του LMŠ Marjan Šarec.

Η προθεσμία για τη συλλογή 2.500 υπογραφών για την έναρξη της διαδικασίας δημοψηφίσματος είναι επτά ημέρες. Εάν οι διοργανωτές συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης θα ανακοινώσει στη συνέχεια προθεσμία 35 ημερών για τη συλλογή 40.000 υπογραφών για το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει στην Εθνοσυνέλευση την έγκριση ψηφίσματος το οποίο θα κρίνει συνταγματικά αβάσιμο ένα μεταγενέστερο νομοθετικό δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα των επενδύσεων και του εκσυγχρονισμού των Σλοβενικών Ένοπλων Δυνάμεων. /ibna