Κοινή Δήλωση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου για όσα συμβαίνουν στην Κοιλάδα του Preševo

Κοινή Δήλωση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου για όσα συμβαίνουν στην Κοιλάδα του Preševo

Σε κοινή τους δήλωση, ο αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας, Gent Cakaj, και η Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Meliza Haradinaj-Stublla, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη διαδικασία της σκόπιμης διαγραφής των διευθύνσεων Αλβανών στην Κοιλάδα του Preševo.

Στη δήλωση τους, οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι η διαγραφή των διευθύνσεων Αλβανών στην Κοιλάδα του Preševo δημιουργεί όχι μόνο μια εντελώς ανακριβή εικόνα της δημογραφικής σύνθεσης αυτών των περιοχών και του αριθμού των Αλβανών στη Σερβία, αλλά και ουσιαστικά παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

Επιπλέον, οι δυο Υπουργοί Cakaj και Haradinaj-Stublla κάλεσαν τους αρμόδιους διεθνείς θεσμούς, ιδίως τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Σύμβασης για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες, να παρακολουθήσουν στενά αυτήν τη διαδικασία και να αποτρέψουν αυτήν τη διαδικασία με μακροπρόθεσμες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές συνέπειες για όλους τους Αλβανούς που ζουν στη Σερβία.

«Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου και η Δημοκρατία της Αλβανίας παραμένουν προσηλωμένες στην εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας και πιστεύουν βαθιά στο ευρωπαϊκό μέλλον του συνόλου των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα αμοιβαία αναγνώριση, ίση μεταχείριση και πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών προτύπων.» καταλήγει η κοινή δήλωση των Υπουργών Cakaj και Haradinaj-Stublla.

Η περιοχή της Κοιλάδας του Preševo που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σερβίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανικής καταγωγής./ibna