Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής G20 συμμετείχε ο Erdogan

Τουρκία: Στη Σύνοδο Κορυφής G20 συμμετείχε ο Erdogan

Στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ομάδας G20 που πραγματοποιήθηκε υπό την Προεδρία της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Οι συμμετέχοντας στη Σύνοδο του G20 που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, δεσμεύθηκαν για μια «ισχυρή, βιώσιμη, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς εποχή μετά τον COVID-19».

Απευθυνόμενος στη δεύτερη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «Ένα σύστημα που δεν εξυπηρετεί τους ανθρώπους, δεν δίνει ειρήνη και ευημερία στους ανθρώπους, δεν τους εκτιμά και δεν διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, δεν έχουν καμία ευκαιρία να πετύχουν. Είναι αδύνατο για την τρέχουσα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική, η οποία βασίστηκε σε φιλοδοξίες, κυριαρχία, αδικία και αχρείαστο εισόδημα, να προστατεύσει τους ανθρώπους ή τη φύση.»

Στην κοινή δήλωση των ηγετών της G20 αναφέρεται ότι «Εμείς, οι ηγέτες της G20, που συναντιόμαστε για δεύτερη φορά υπό τη Σαουδαραβική Προεδρία, είμαστε ενωμένοι με την πεποίθησή μας ότι η συντονισμένη παγκόσμια δράση, η αλληλεγγύη και η πολυμερής συνεργασία είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις και να πραγματοποιηθούν οι ευκαιρίες του 21ου αιώνα για όλους με την ενδυνάμωση των ανθρώπων, την προστασία του πλανήτη και τη διαμόρφωση νέων συνόρων».

«Δεσμευόμαστε να οδηγήσουμε τον κόσμο στη διαμόρφωση μιας ισχυρής, βιώσιμης, ισορροπημένης και χωρίς αποκλεισμούς εποχής μετά το COVID-19», προστίθεται στη κοινή δήλωση.

«Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την αντιμετώπιση των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών στην παγκόσμια υγεία για να υποστηρίξουμε την έρευνα, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την διανομή ασφαλών και αποτελεσματικών διαγνωστικών, θεραπευτικών και εμβολίων COVID-19. Δεν θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή για όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των μελών για την παροχή κινήτρων στην καινοτομία», σημειώνει η κοινή δήλωση.

Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz παρέδωσε την προεδρία της G20 στον πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte.

Η G20 ιδρύθηκε το 1999 ως συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών μετά την οικονομική κρίση της Ασίας.

Η G20 αποτελείται από τις Γερμανία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδονησία, Γαλλία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ινδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδά, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα./ibna