Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση ειδικών θα είναι πειραματική, δήλωσε ο Husović

Μαυροβούνιο: Η κυβέρνηση ειδικών θα είναι πειραματική, δήλωσε ο Husović

Το Βοσνιακό Κόμμα του Μαυροβουνίου θα αποτελέσει, όπως και προηγουμένως, ισχυρό υποστηρικτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Μαυροβούνιο, σημαντικό συνδετικό κρίκο με τις Βρυξέλλες και αξιοσημείωτο παράγοντα των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του BS Rafet Husović, δηλώνοντας ότι η εξειδικευμένη κυβέρνηση, όπως έχει προγραμματιστεί από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Zdravko Krivokapić, θα είναι ένα πείραμα. Αναμένει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός έναντι των μειονοτικών εθνών.

Ο Husović παρακολούθησε μια απομακρυσμένη συνάντηση με την ηγεσία του ΕΛΚ.

Ο Husović εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ΕΛΚ, την αριθμητικά μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που επίσης περιλαμβάνει το BS ως πλήρες μέλος. Ευχαρίστησε για τη βοήθεια που δόθηκε στο Βοσνιακό Κόμμα, και κατ’ επέκταση το κράτος και τις διαδικασίες ολοκλήρωσής του.

«Το Βοσνιακό Κόμμα θα είναι, όπως και πριν, σθεναρός υποστηρικτής του ΕΛΚ στο Μαυροβούνιο, ισχυρός συνδετικός κρίκος με τις Βρυξέλλες και σημαντικός παράγοντας φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο Μαυροβούνιο. Ο δυτικός δρόμος του Μαυροβουνίου, οι ευρωπαϊκές προοπτικές και τα πρότυπα, είναι πολύ σημαντικό για εμάς, ανεξάρτητα από το αν είμαστε στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Husović στην παρουσίασή του.

Τόνισε ότι αναμένει η νέα νομοθετική αρχή στο Μαυροβούνιο να συνεχίσει στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αναμφισβήτητη. Ο Husović υπογράμμισε ότι το κράτος αντιμετωπίζει επίσης οικονομική κρίση, που εκτυλίσσεται παράλληλα με τα επακόλουθα του κορωνοϊού. Δήλωσε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση του κράτους δικαίου, σεβόμενη τους αρμόδιους θεσμούς. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένει ότι τα δικαιώματα των μειονοτικών λαών θα τύχουν προστασίας.

Μιλώντας για τη θέση του Βοσνιακού Κόμματος, ο Husović τόνισε ότι υπήρχαν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές σχετικά με ορισμένα μέλη της νέας πλειοψηφίας.

«Θα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όλες τις διαδικασίες θετικής μεταρρύθμισης. Έχουμε ήδη ψηφίσει για την εκλογή του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την εκλογή της ηγεσίας του Κοινοβουλίου και τη σύσταση των κοινοβουλευτικών οργάνων εργασίας», είπε ο Husović.

Προσέθεσε ότι υπήρχαν αυξανόμενες προσδοκίες ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν θα μειωθούν αλλά θα βελτιωθούν – σε νομικά ζητήματα, σε θεσμούς και στην πράξη.

«Το Βοσνιακό Κόμμα θα βοηθήσει επίσης να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή εισαγγελέων και δικαστικού σώματος, και είμαστε επίσης έτοιμοι να εργαστούμε για τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας», επεσήμανε ο Husović.

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση που περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες, ο Husović είπε ότι πρόκειται να είναι ένα πείραμα.

«Αναμένουμε ότι δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός και ότι θα υπάρξει ειδική ευαισθησία απέναντι σε ικανά και επαγγελματικά μέλη μειονοτικών εθνών». Τέλος, αναμένουμε ότι τα κεφαλαιούχα κρατικά έργα θα συνεχίσουν και η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Covid-19», κατέληξε ο Husović. /ibna