Κροατία: Η Β-Ε χρειάζεται επείγουσες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, δήλωσε ο Grlić Radman

Κροατία: Η Β-Ε χρειάζεται επείγουσες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, δήλωσε ο Grlić Radman

Ο Gordan Grlić Radman, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του την Πέμπτη για τις πρόσφατες εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ζητώντας αλλαγές στον εκλογικό νόμο της χώρας το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, παρακολούθησε μια εικονική διάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

«Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για μένα ήταν ότι παρείχα αναφορά για τις τοπικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 15 Νοεμβρίου, και τόνισα τη σημασία των εκλογών στο Μόσταρ στις 20 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι Ευρωπαίοι συνάδελφοι ανέφεραν ότι θα διεξαχθούν εκλογές στην πόλη μετά από συμφωνία πολιτικών ηγετών στο γειτονικό κράτος. Η συμφωνία προβλέπει επίσης αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

«Επανέλαβα ότι είναι σημαντικό να στραφούμε στο μέλλον και τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2022, και ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την τροποποίηση του εκλογικού νόμου το συντομότερο δυνατό για να επιτύχουμε λειτουργική και πολιτική σταθερότητα στη Β-Ε».

Ο Grlić Radman τόνισε στους υπουργούς ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην κατάσταση στη Β-Ε και ότι, λόγω της πολυπλοκότητάς της, η προσέγγιση πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητές της.

Ο Grlić Radman δήλωσε ότι ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ανακοίνωσε στη διάσκεψη ότι θα επισκεφθεί τη Β-Ε επ’ ευκαιρία της 25ης επετείου της Συμφωνίας του Dayton, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την ανησυχία για την κατάσταση στη Β-Ε.

Υπενθύμισε στους υπουργούς ότι τιμήθηκε η 29η επέτειος της πτώσης του Βούκοβαρ την Τετάρτη.

Το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η πολυμέρεια και, σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι το Βούκοβαρ και η Σρεμπρένιτσα αποτελούσαν υπενθυμίσεις για το πόσο γρήγορα μπορούν να εκτυλιχθούν μεγάλες τραγωδίες όταν η πολυμέρεια και το διεθνές δίκαιο υποχωρούν στη λογική του μονόπλευρου εθελοντισμού και της ωμής βίας.

Οι υπουργοί συζήτησαν τρόπους αναζωογόνησης του πολυμερούς συστήματος που, όπως είπε ο Grlić Radman, «βιώνει κρίση εδώ και αρκετό καιρό».

«Είναι απαραίτητες συγκεκριμένες ιδέες και βήματα για την ενίσχυση του ρόλου και της επιρροής της ΕΕ στο πολυμερές σύστημα», προσέθεσε. /ibna