Β-Ε: Ο Borrell δεν φαίνεται να γνωρίζει την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, ισχυρίζεται ο Dodik

Β-Ε: Ο Borrell δεν φαίνεται να γνωρίζει την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton, ισχυρίζεται ο Dodik

Ο Πρόεδρος και μέλος της Σερβικής Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik ισχυρίστηκε ότι ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναμένεται στο Σαράγεβο το Σάββατο για να γιορτάσει την 25η επέτειο της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton, δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Σε μια στήλη που έγραψε για τα ομοσπονδιακά μέσα ενημέρωσης αναλύοντας την κατάσταση στη Β-Ε, ο Borrell δεν αναφέρει την ουσία της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton, τις οντότητες ή τα έθνη με τα οποία προφανώς δεν είναι εξοικειωμένος, αλλά αντίθετα αναφέρει ανθρώπους, κάτι που αποτελεί τεράστια παράλειψη δεδομένης της ανώτατης θέσης του στην ΕΕ», δήλωσε ο Dodik στο SRNA, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη στήλη του Borrell στα ομοσπονδιακά μέσα ενημέρωσης, στην οποία μιλά για μια φερόμενη συγκεντρωτική Β-Ε.

Ο Dodik χαρακτήρισε την άγνοια του Borrell γύρω από την Ειρηνευτική Συμφωνία του Dayton ως αδιαμφισβήτητη παράλειψη που λαμβάνει χώρα ακριβώς τη στιγμή που καταφθάνει για να σηματοδοτήσει την 25η επέτειο της Συμφωνίας και του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι η Β-Ε αποτελείται από δύο οντότητες και τρεις συστατικούς λαούς.

«Ο Borrell αποκλείει έτσι οντότητες και λαούς στη στήλη του μόνος του, μιλώντας αντ’ αυτού, με βάση τα όσα γράφει, για μιας κεντρική Β-Ε η οποία δεν υφίσταται με αυτή τη μορφή. Οι διαφορές μεταξύ του Borrell και της Προεδρίας της Β-Ε είναι προφανώς τεράστιες», επεσήμανε ο Dodik.

Προσθέτει ότι ο Borrell «επέδειξε μοναδική άγνοια, αλλά και μεροληψία στο απόσπασμα της στήλης που αναφέρεται στην υποτιθέμενη γενοκτονία στη Β-Ε».

«Ο Borrell θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση επί του θέματος από κανένα πολιτικό σώμα στη Β-Ε, όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει μια σερβική κοινότητα στη Β-Ε που δεν αναγνωρίζει και δεν θα παραδεχτεί ποτέ ψευδείς κατηγορίες σχετικά με μια φερόμενη γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό, να μην αγνοηθεί, γιατί πρόκειται για συστατικούς λαούς στη Β-Ε, αντί να «χάφτει» τη θεωρία που δημιουργήθηκε από έναν μόνο λαό», δήλωσε ο Dodik.

Ισχυρίζεται ότι ο Borrell χρησιμοποίησε τη ρητορική του ιστορικού ρεβιζιονισμού, που επίσης χρησιμοποιήθηκε μονόπλευρα στη Β-Ε, για να παραποιήσει τα ιστορικά γεγονότα.

Ο πρόεδρος και το σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε αξιολόγησε ότι, σύμφωνα με όλα τα προαναφερθέντα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνάντηση με τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε που θα ανακοινωθεί αύριο θα επιβαρυνθεί από αυτές τις διαφορές στην κατανόηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton και του κράτους της Β-Ε. /ibna

Πηγή: SRNA