Βόρεια Μακεδονία: Υπάρχει στην Ελλάδα “κρυφή χαρά” από το βουλγαρικό βέτο;

Βόρεια Μακεδονία: Υπάρχει στην Ελλάδα “κρυφή χαρά” από το βουλγαρικό βέτο;

Δεν υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις, ούτε καταδίκη, ούτε υποστήριξη από την Αθήνα μετά το βέτο της Βουλγαρίας για το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Βόρεια Μακεδονία. Έλληνες αξιωματούχοι αποφάσισαν να παραμείνουν σιωπηλοί για διάφορους λόγους. Όταν η κυβερνώσα τώρα Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν ένθερμα αντίθετη της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Zoran Zaev. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, είπε εξ ονόματος της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία Πρεσπών.

Τι συμβαίνει όμως; Τα μνημόνια κατανόησης μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, που αποτελούν μέρος της Συμφωνίας Πρεσπών, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται. Αντιθέτως, σαν να θέλει να επιβραδύνει τη διαδικασία.

Τον Σεπτέμβριο, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορούσε να βρει εισηγητή που θα μιλούσε θετικά για τη Συμφωνία Πρεσπών στα τρία μνημόνια που θα υιοθετούσε το ελληνικό κοινοβούλιο. Φαίνεται ότι κανείς στη δεξιά δεν θέλει να γίνει «θύμα», πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Και αυτό φαίνεται να ταιριάζει στη Νέα Δημοκρατία. Ειδικά τώρα, μετά τον βουλγαρικό βέτο στο οποίο, μαζί με την Βόρεια Μακεδονία, ένας άλλος γείτονας της Ελλάδας, μπήκε στον ίδιο κουβά, με τον οποίο οι σχέσεις δεν είναι πολύ ομαλές, την Αλβανία.

Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo βρισκόταν στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές έστειλαν ένα μπερδεμένο μήνυμα για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ιστορική ή όχι. Η αρχική κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ελλάδας ανέφερε ως «ιστορική» την Συμφωνία των Πρεσπών. Η δημοσιοποίηση της δήλωσης έγινε αμέσως από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στα αγγλικά, αλλά χωρίς να δημοσιευτεί το ελληνικό κείμενο. Στην συνέχεια έγινε αλλαγή στο αγγλικό κείμενο, με την αφαίρεση της φράσης «ιστορικής» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας μόνο την πρόταση: «Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη»

Καμία πλευρά δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτήν την αλλαγή./ibna