Βόρεια Μακεδονία: Αισιόδοξοι στα Σκόπια για μια λογική λύση, παραμένουν τα προβλήματα για τη Σόφια

Βόρεια Μακεδονία: Αισιόδοξοι στα Σκόπια για μια λογική λύση, παραμένουν τα προβλήματα για τη Σόφια

Οι βουλγαρικές απαιτήσεις είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες και υπερβαίνουν το πλαίσιο της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων. Ωστόσο, η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να αναζητά μια λογική λύση για να ξεπεράσει τις διαφορές. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη γλώσσα και την ταυτότητα.

Αυτή είναι μια σύντομη περίληψη των χθεσινών αντιδράσεων και απόψεων σχετικά με το βουλγαρικό βέτο και τις εξελίξεις στη διαδρομή Σκόπια-Σόφια.

Η Βόρεια Μακεδονία εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει η ευκαιρία να διεξαχθεί η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη υπό τη γερμανική Προεδρία, εάν η επερχόμενη περίοδος χρησιμοποιηθεί παραγωγικά.

Σύμφωνα με την Βουλγάρα Υπουργό Ekaterina Zaharieva, η υποστήριξη από τη Βουλγαρία δεν ήταν ποτέ άνευ όρων.

«Οι αρχές στα Σκόπια γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί στις διμερείς σχέσεις με εμάς», δήλωσε χθες η Zaharieva σε τηλεοπτική εμφάνιση. Αρνήθηκε ότι η Βουλγαρία δέχθηκε πιέσεις από τη Γερμανία για συμβιβασμό στο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Επανέλαβε ότι η Βουλγαρία σέβεται τους γείτονές της και ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και ο πρώην ευρωβουλευτής Ivaylo Kalfin, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική πύλη “Focus”, δήλωσε ότι η Σόφια δεν έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει “βαριά όπλα”, εμποδίζοντας τα Σκόπια. Τώρα, είπε ο Kalfin, η Βουλγαρία πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία πολύ γρήγορα, αλλά σε «εντελώς νέα βάση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία πρέπει να διατυπώσει σαφώς αυτό που θέλει και να ξεκινήσει αμέσως πολιτικές συνομιλίες για να βρει διέξοδο από αυτήν την κατάσταση.

«Το μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από το πως το ονομάζουμε αναβολή, διακοπή κ.λπ., στην πράξη είναι ένα πολύ δύσκολο όπλο που χρησιμοποιεί η Βουλγαρία. Όχι μόνο στη διπλωματία, είναι καλό να δείξουμε ότι υπάρχουν βαριά όπλα, αλλά όχι να τα χρησιμοποιείς. Το θέμα είναι ότι το έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει και αυτό είναι για τη μεγάλη χαρά όλων εκείνων που δεν θέλουν να δουν τα Σκόπια ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν θέλουν να δουν καλές διμερείς σχέσεις, γενικά ταΐστηκε η αντιβουλγαρική εκστρατεία τους για τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Kalfin.

Για το Συμβούλιο των Πρέσβεων, το βουλγαρικό βέτο είναι “ακατάλληλη πράξη”. Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ χωρών αρνούμενες το παρελθόν των εθνών, τις γλωσσικές και πολιτιστικές τους αξίες από τη θέση βέτο του αποκλειστικού του δικαιώματος ενός κράτους μέλους της Ένωσης σε υποψηφιότητα ή υποψήφιες χώρες, ανέφερε το Συμβούλιο.

«Με αυτήν την ακατάλληλη πράξη, η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν παρουσιάστηκε στον κόσμο ως χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό που σέβεται και εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα αυτοδιάθεσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τις γλωσσικές και πολιτιστικές αξίες και την πολυμορφία. Εάν χαθεί η δυνατότητα κατάλληλης λύσης έως και κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα χαθεί η ευκαιρία για διόρθωση της αρχής της γενικής συναίνεσης κατά τη λήψη αποφάσεων με πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, δήλωσε το Συμβούλιο των Πρέσβεων και κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως Βουλγαρία, να καταβάλει πραγματικές προσπάθειες και να συμβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τη σωστή απόφαση, δηλαδή τον Δεκέμβριο η Βόρεια Μακεδονία και η ΕΕ θα πραγματοποιήσουν την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ένωση.

Ο νέος Γάλλος Πρέσβης στη Βόρεια Μακεδονία, Cyril Bomgartner, σε συνέντευξή του στο MIA, δήλωσε ότι για μια διμερή διαφωνία μεταξύ ενός κράτους μέλους και μιας υποψήφιας χώρας, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε, αλλά πρέπει να είναι με μέτρο και στα ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και τη γλώσσα είναι πάντα περίπλοκο και ευαίσθητο.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση ORF, ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski τόνισε ότι τα αιτήματα της Βουλγαρίας είναι αντίθετα με τις ευρωπαϊκές αξίες και δεν περιλαμβάνονται καθόλου στη Συμφωνία Καλών Γειτόνων που υπεγράφη το 2017. Πουθενά στη Συμφωνία, τονίζει ο Pendarovski, δεν υπάρχει κανένα μέρος που να λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε για την εθνική καταγωγή και τη γλώσσα.

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev είναι κατηγορηματικός ότι στόχος είναι η οικοδόμηση φιλίας και η εξεύρεση λύσεων. Όλα όσα συζητούνται με τη Βουλγαρία εμπίπτουν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων.

Ο Zaev δεν αποδέχεται την πρόταση του VMRO-DPMNE για σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, καθώς πιστεύει ότι η ρητορική του κόμματος της αντιπολίτευσης δεν είναι καθόλου χρήσιμη και μπορεί μόνο να προκαλέσει κίνητρα για διαμάχες με τον ανατολικό γείτονα.

Στη γερμανική εφημερίδα “SPIEGEL”, ο πρωθυπουργός εκφράζει την απογοήτευσή του για τη βουλγαρική θέση, την αξιολογεί ως “παράλογη και γελοία” και υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει κάνει πολλά τα τελευταία τρία χρόνια στην κατεύθυνση της προόδου της στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Nikola Dimitrov επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης με τη Βουλγαρία δεν θα σταματήσουν και ότι παραμένουμε δεσμευμένοι να βρούμε διέξοδο, αλλά μόνο, όπως είπε, εντός του δυνατού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Bujar Osmani, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αναζητήσει εύλογες λύσεις για να ξεπεράσει τυχόν διαφορές με τη Βουλγαρία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία μεταρρύθμισης και σε όλους τους άλλους τομείς που αποτελούν μέρος των προτεραιοτήτων μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Osmani.

Η θέση στην ΕΕ είναι αδιαίρετη ότι το βέτο βλάπτει όλους και ότι πρέπει να ξεπεραστεί έως το τέλος του έτους, δήλωσε η Υπουργός Άμυνας Radmila Sekerinska σε τηλεοπτική συνέντευξη. Το βέτο, πιστεύει η Sekerinska, ενισχύει μόνο εκείνους που έχουν εργαστεί για κακές σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας./ibna