Σλοβενία: Η επιστολή του Janša προς την ΕΕ πυροδοτεί αντιδράσεις

Σλοβενία: Η επιστολή του Janša προς την ΕΕ πυροδοτεί αντιδράσεις

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Janez Janša υπέγραψε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, στην οποία υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία περί εισαγωγής κανόνων δικαίου στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στη διευκόλυνση ανάκαμψης υπονόμευε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το πακέτο χρηματοδότησης τον Ιούλιο. Τα ΜΜΕ στη Σλοβενία ​​αναφέρουν ότι η επιστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εσωτερικά, καθώς και εντός της αντιπολίτευσης και εν μέρει στον συνασπισμό.

Στην επιστολή που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, μεταξύ άλλων, ο Janša ισχυρίστηκε ότι το κράτος δικαίου πρέπει να τυγχάνει σεβασμού σε ολόκληρη την ΕΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι μηχανισμοί διακριτικής ευχέρειας που δεν βασίζονται σε ανεξάρτητες αποφάσεις αλλά σε κριτήρια που εμπεριέχουν πολιτικά κίνητρα δεν μπορούν να ονομαστούν ‘κράτος δικαίου’».

Ο Janša προσέθεσε στη σχεδόν τετρασέλιδη επιστολή ότι «η Σλοβενία ​​υποστηρίζει τον σεβασμό του κράτους δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις […] άνευ όρων και χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Παρ ‘όλα αυτά, υποστήριξε ότι «πολυάριθμα μέσα ενημέρωσης και ορισμένες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλούν ανοιχτά να χρησιμοποιήσουν το μέσο του παραπλανητικά αποκαλούμενου «κράτους δικαίου» για πειθαρχία μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ μέσω πλειοψηφίας».

Η επιστολή προηγήθηκε μιας εξ αποστάσεως συνάντησης ηγετών της ΕΕ αφιερωμένης στην απόκριση της ΕΕ στην επιδημία, και αφότου η Πολωνία και η Ουγγαρία άσκησαν βέτο στον πολυετή μηχανισμό προϋπολογισμού και ανάκαμψης της Ένωσης σχετικά με τη συμπερίληψη διατάξεων για το κράτος δικαίου. Η επιστολή θεωρείται από ξένα μέσα ενημέρωσης ως υποστήριξη της θέσης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Ο Janša ισχυρίστηκε επίσης ότι, το 2014, η Σλοβενία ​​«βίωσε μια κλοπή των εκλογών που πραγματοποιήθηκε μέσω μιας δραστικής κατάχρησης των κρατικών θεσμών – συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος της δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι «κανένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν αντέδρασε με έστω μία προειδοποίηση τότε».

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Janša προσέθεσε σήμερα ότι «η επιστολή μου είναι μια απόπειρα έκκλησης να επικρατήσει η λογική. Μοιραζόμαστε την ευθύνη για το μέλλον της ΕΕ. Έχουμε υποχρέωση να σκεφτόμαστε και με το δικό μας μυαλό».

Αναφερόμενος στη συνθήκη της ΕΕ, σημείωσε ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί νόμιμα και θεμιτά να υποβάλει βέτο σε κάθε περίπτωση όπου οι κοινές αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση.

«Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει τουλάχιστον καθυστέρηση στην μετά την πανδημία ανάκαμψη; Και ότι σε μεγάλα ζητήματα δεν θα μπορέσετε ποτέ να αναγκάσετε οποιαδήποτε κυρίαρχη χώρα της ΕΕ να κάνει κάτι που αντιβαίνει στα συμφέροντά της; Και, επιπλέον, ότι είναι προς το συμφέρον της Σλοβενίας να μην επέλθει καθυστέρηση ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό;»

Σύμφωνα με τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή του Janša πέρα από την επιβεβαίωση της von der Leyen ότι την είχε λάβει και θα απαντούσε σε αυτή. Ο Valdis Dombrovskis, ωστόσο, Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις, ενώ δεν σχολίασε την επιστολή, εντούτοις δήλωσε ότι η Σλοβενία ​​δεν ήταν μεταξύ των χωρών που εμπόδισαν τη συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης τη Δευτέρα, αλλά περισσότερο την υποστήριξε.

Η επιστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Σλοβενία, με τον Πρόεδρο Burot Pahor να απαντά μεταξύ άλλων, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ που θέτε την τήρηση του κράτους δικαίου ως όρο για τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του Janša ότι οι εκλογές του 2014 είχαν κλαπεί, ο Pahor υπογράμμισε ότι οι εκλογές ήταν νόμιμες και έγκυρες.

Οι εταίροι της μειοψηφίας στον κυβερνητικό συνασπισμό αποστασιοποιήθηκαν από την επιστολή, με τον πρόεδρο της Νέας Σλοβενίας (NSi) Matej Tonin να λέει ότι η επιστολή εξέφρασε αποκλειστικά τη γνώμη του πρωθυπουργού, καθώς η κυβέρνηση «δεν αποφάσισε για το περιεχόμενό της».

Τα τέσσερα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν έντονες ξεχωριστές και κοινές, στο πλαίσιο του νέου τους Συνταγματικού Συνασπισμού Αψίδων, καταδίκες, καλώντας τη σλοβενική πολιτική και το κοινό να απορρίψουν πλήρως τις πολιτικές του Janša και να προτρέψουν μια ψήφο μη εμπιστοσύνης για να αποτρέψουν τη συνέχιση της ανεπανόρθωτης, όπως τη χαρακτήρισαν, ζημίας στη Σλοβενία ​​και τους πολίτες της. /ibna