Σερβία: Περίπλοκη αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πατριάρχη ανακοίνωσε η Σερβική Εκκλησία

Σερβία: Περίπλοκη αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πατριάρχη ανακοίνωσε η Σερβική Εκκλησία

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC) ανακοίνωσε σήμερα ότι η γενική κατάσταση του Σέρβου Πατριάρχη Irinej επιδεινώθηκε το πρωί, ως αποτέλεσμα λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη δήλωση, μετά από εξέταση των εργαστηριακών αναλύσεων που έγιναν το πρωί, το ιατρικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδείνωση ήταν συνέπεια του COVID-19 και ότι η υγεία του επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν «περίπλοκη αλλά σταθερή».

Αναφέρεται επίσης ότι ο Πατριάρχης Irinej βρίσκεται υπό τη συνεχή επίβλεψη του ιατρικού συμβουλίου, παρουσία γιατρών από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παρεμπιπτόντως, ορισμένα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ανακριβείς πληροφορίες σήμερα ότι ο Πατριάρχης Irinej πέθανε, γι’ αυτό και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση αρνούμενη το γεγονός.

« Όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την εικαζόμενη ανάπαυση του Αγίου Πατριάρχη Irinej της Σερβίας, ενημερώνουμε το κοινό ότι, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του συμβουλίου των γιατρών που φροντίζουν την υγεία του Αρχηγού της Εκκλησίας μας, η κατάστασή του είναι αμετάβλητη από την έκθεση που δημοσιεύσαμε σήμερα το πρωί».

Αναφέρεται επίσης ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί εξαιρετικά ανεύθυνο και ανήθικο “τόσο ψευδείς αναφορές και εσκεμμένη εξαπάτηση και παρενόχληση ολόκληρου του κοινού, ακόμη και από συγκεκριμένες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, καθώς και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης που θα μπορούσαν να εμπιστευθούν μέχρι τώρα.»

«Καλούμε όλους να προσευχηθούν για την υγεία του Πατριάρχη μας και να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του από τις επίσημες ανακοινώσεις του Συμβουλίου Ιατρών και στον επίσημο ιστότοπο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως είπε ο Επίσκοπος Stefan Šarić, ο επικεφαλής επίσκοπος του πατριάρχη και ο πρεσβύτερος του Ναού του Αγίου Σάββα νωρίτερα σήμερα, ότι η κατάσταση του Σέρβου Πατριάρχη επιδεινώθηκε χθες το βράδυ.

«Ανησυχούμε, περιμέναμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν σε διαφορετική κατεύθυνση» είπε ο Επίσκοπος Šarić στη “Blic”.

Ο Πατριάρχης Irinej λαμβάνει θεραπεία στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο στο Karaburma από τις 5 Νοεμβρίου και την προηγούμενη ημέρα δηλώθηκε ότι ήταν θετικός στον COVID-19.

Ο Σέρβος Πατριάρχης παρευρέθηκε στην κηδεία του Μητροπολίτη Αμφιλόχιου του Μαυροβουνίου και του Littoral στην Ποντγκόριτσα την 1η Νοεμβρίου, ο οποίος επίσης πέθανε από κορωνοϊό. Μόνο τρεις ημέρες αργότερα, ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό./ibna