Στην 3η θέση κατατάσσεται η Βουλγαρία στη θνησιμότητα από τον COVID-19 στην Ευρώπη

Στην 3η θέση κατατάσσεται η Βουλγαρία στη θνησιμότητα από τον COVID-19 στην Ευρώπη

Η Βουλγαρία βρίσκεται ήδη στην τρίτη θέση όσον αφορά στην θνησιμότητα από τον Covid-19 στην Ευρώπη και στην 13η στη νοσηρότητα, βάσει των στοιχείων των τελευταίων δύο εβδομάδων, δήλωσε στην Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο Επιθεωρητής Υγείας, υφηγητής Δρ Angel Kunchev. Η νοσηρότητα ανέρχεται σε 658 ανά 100 χιλιάδες άτομα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα τηρήσουμε τα ισχύοντα μέτρα ή αν θα προχωρήσουμε στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη», τόνισε ο Επιθεωρητής Υγείας, προβλέποντας ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και οι θάνατοι.

Ο Υπουργός Υγείας Καθηγητής Konstantin Angelov, επεσήμανε ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας δεν υποστηρίζονται ούτε εφαρμόζονται από όλους τους πολίτες. «Διαδίδονται φήμες ότι δεν υπάρχει ιός ή ότι οι περιορισμοί εφαρμόζονται με στόχο των περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα 4.330 εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα έχουν μολυνθεί και 31 έχουν πεθάνει, πρόσθεσε ο Konstantin Angelov. Το περασμένο 24ωρο, 137 έδωσαν θετικά αποτελέσματα στα τεστ. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ορισμένοι γιατροί μολύνθηκαν για δεύτερη φορά με το Covid-19 και αυτό αντικρούει την υπόθεση ότι μετά την ασθένεια δημιουργείται μόνιμη ανοσία.

Στις μισές πολυκλινικές της Σόφιας λειτουργούν ειδικά τμήματα Covid-19, είπε η Δήμαρχος της Σόφιας Yordanka Fandakova. Μέσα σε ένα πενθήμερο σχεδόν 1.600 άτομα πέρασαν από αυτά, το 29% των οποίων έδωσε θετικό αποτέλεσμα στα τεστ αντιγόνων, πρόσθεσε. Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επτά ομάδες ελέγχουν, σε καθημερινή βάση, εάν τηρούνται τα αντιεπιδημικά μέτρα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αποφασιστεί το πώς θα επιστρέψουν στο σχολείο οι μαθητές από την 6η έως τη 12η τάξη, δήλωσε η Δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης Pirogov, καθ. Δρ Asen Baltov, τα νοσοκομεία είναι «απόλυτα έτοιμα και εξοπλισμένα» και τα περισσότερα έχουν ήδη αναδιαρθρωθεί.

«Όλοι όσοι έχουν ανάγκη θα εξεταστούν και, εάν είναι απαραίτητο, θα νοσηλευτούν», διαβεβαίωσε ο καθηγητής. Επί του παρόντος είναι κατειλημμένο το 46% των κρεβατιών για ασθενείς με Covid-19 σε ηπιότερη κατάσταση και το 25% για ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αναφερόμενος στην περίπτωση των δύο ασθενών που πέθαναν μπροστά από τη μονάδα Covid-19 σε νοσοκομείο στο Plovdiv, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι διόρισε εσωτερική επιθεώρηση και ότι ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα. «Υπήρχαν αρκετοί γιατροί και νοσοκόμες που εργάζονταν με άλλους ασθενείς εκείνη τη στιγμή», εξήγησε. Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι εντολές του δεν εκτελούνται πάντοτε «πλήρως» από τους διευθυντές ιατρικών ιδρυμάτων, καθώς και ότι οι περιφερειακές επιθεωρήσεις υγείας δεν ασκούν το επιβεβλημένο έλεγχο.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής την κατάσταση, αλλά εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα, η χώρα μας θα χάσει τους γιατρούς της», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας./ibna