Κροατία: Θετικός στον κορωνοϊό ο Υπουργός Υγείας

Κροατία: Θετικός στον κορωνοϊό ο Υπουργός Υγείας

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković ανακοίνωσε σήμερα κατά την κυβερνητική σύνοδο ότι η κατάσταση σχετικά με τον κορωνοϊό στη χώρα ήταν σοβαρή, αναγγέλοντας ότι το Εθνικό Αρχηγείο Πολιτικής Προστασίας ετοίμαζε ένα νέο πακέτο μέτρων με στόχο τον περιορισμό της έντασης και της εξάπλωσης της λοίμωξης στην καθημερινή ζωή και εργασία.

Στη συνεδρίαση δεν παρέστη ο Κροάτης Υπουργός Υγείας  Vili Beroš, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό σήμερα το πρωί. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο του, ο Beroš αντιμετωπίζει ήπια συμπτώματα, αισθάνεται καλά και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του από την απομόνωση, τηρώντας όλα τα συνιστώμενα επιδημιολογικά μέτρα.

Κατά την κυβερνητική σύνοδο, ο Plenković υπενθύμισε ότι, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες του Οκτωβρίου, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων διπλασιάστηκε σε εβδομαδιαία βάση. Στη συνέχεια, καταγράφηκε αύξηση 80 έως 100%. Ως απόρροια των μέτρων που θεσπίστηκαν, η ανοδική τάση συνεχίστηκε μεν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ωστόσο επιβραδύνθηκε σημαντικά, ενώ το μέγεθος της αύξησης τις τελευταίες επτά ημέρες κυμαινόταν περί το 10%.

Αν και η άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων δε βρίσκεται στα επίπεδα Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ανησυχεί ότι τα ημερήσια στοιχεία παραμένουν υψηλά, καθώς καταγράφονται κατά μέσο όρο περισσότερα από 2.550 νέα ημερήσια κρούσματα.

«Τα μέτρα προφανώς έχουν περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, ωστόσο η καμπύλη δεν έχει αρχίσει να ισοπεδώνεται με τον τρόπο που θα θέλαμε. Πρέπει να καταβάλουμε πρόσθετες προσπάθειες για να αποσυμφορίσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε ο Plenković.

Τόνισε ότι αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, οι οποίοι ξεπερνούν τους 35 ημερησίως τις τελευταίες ημέρες, αριθμός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τις τελευταίες δύο ημέρες συζητήσαμε το γεγονός ότι το Αρχηγείο, στη βάση των συστάσεων επιδημιολογικών εμπειρογνωμόνων και του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, καθώς και άλλων εμπλεκομένων, θα καταρτίσει μια δέσμη νέων μέτρων για τον περιορισμό της έντασης και της εξάπλωσης της λοίμωξης στην καθημερινή ζωή και εργασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας.

Επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της χρήσης μάσκας, της αποφυγής χειραψιών, του αερισμού εσωτερικών χώρων, της απολύμανσης, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της ελάττωσης της κοινωνικοποίησης.

Η κατάσταση είναι παρόμοια, όπως είπε, με αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ως εκ τούτου σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει κοινά μέτρα, καθώς και προσδοκίες σχετικά με την επιβεβαίωση και την επαλήθευση ενός από τα εμβόλια. /ibna