Επικίνδυνος ο ιστορικός ρεβιζιονισμός από τη Βουλγαρία, προειδοποιούν ιστορικοί από τα Βαλκάνια

Επικίνδυνος ο ιστορικός ρεβιζιονισμός από τη Βουλγαρία, προειδοποιούν ιστορικοί από τα Βαλκάνια

Μια μεγάλη ομάδα ιστορικών από την περιοχή των Βαλκανίων συνυπέγραψε μια αιχμηρή επιστολή που αντιτίθεται στα αιτήματα της Βουλγαρίας για ιστορικό ρεβιζιονισμό μετά το μπλοκάρισμα της Βόρειας Μακεδονίας για την υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου για ένταξη στην ΕΕ. «Προτρέπουμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και χώρες να ανταποκριθούν στις παραβιάσεις της ιστορίας, σεβόμενοι τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλούνται στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, όπως η διαφορετικότητα, ο αντιφασισμός και η δημοκρατία», αναφέρει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες την επιστολή είναι μερικοί από τους πιο διάσημους ιστορικούς και καθηγητές από τα πανεπιστήμια του Βελιγραδίου, το Ζάγκρεμπ, τη Λουμπλιάνα, το Σεράγεβο…

Ακολουθεί το γράμμα των ιστορικών:

«Οι συγκρούσεις για την ιστορία και τα ιστορικά σύμβολα είναι και πάλι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες, η βουλγαρική κυβέρνηση απείλησε να εμποδίσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Σκοπίων, προτρέποντας τη Βόρεια Μακεδονία να αποδεχθεί την «ιστορική αλήθεια» ότι η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες και ότι το μακεδονικό έθνος δημιουργήθηκε από τον Τίτο και την Κομιντέρν (Κομμουνιστική Διεθνής).

Με βάση τις απόψεις που εκφράστηκαν στη Διακήρυξη «για να υπερασπιστούμε την Ιστορία», εμείς, οι υπογράφοντες αυτήν την επιστολή, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία και την καταδίκη μας για αυτήν την υπόθεση ιστορικού ρεβιζιονισμού και κατάχρησης της ιστορίας για πολιτικούς σκοπούς. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την ιστορία ως ανθρωπιστική πειθαρχία, αλλά και για τη δημοκρατία και την ευημερία της περιοχής, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιβολή «ιστορικής αλήθειας» είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Η δημιουργία του μακεδονικού έθνους δεν διαφέρει από τον τρόπο που δημιουργήθηκαν όλα τα άλλα έθνη, και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Γι ‘αυτό ζητάμε από τους ιστορικούς στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, αλλά και σε όλες τις χώρες της περιοχής να είναι επαγγελματίες και να αντιταχθούν στην κατάχρηση της πειθαρχίας τους. Προτρέπουμε τους πολιτικούς να ακολουθήσουν μια υπεύθυνη πολιτική, να μην υποστηρίξουν ιστορικούς που πυροδοτούν εθνικιστικές συγκρούσεις και να μην ασκήσουν πίεση που οδηγεί στην παραποίηση του παρελθόντος. Προτρέπουμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και χώρες να ανταποκριθούν στις παραβιάσεις της ιστορίας, σεβόμενοι τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απειλούνται στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη αυτές τις μέρες, όπως η πολυμορφία, ο αντιφασισμός και η δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ως θεραπεία ενάντια στις κακές εμπειρίες του παρελθόντος, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις παραμορφώσεις της ιστορίας να καταστρέψουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης.

Εμείς, οι υπογράφοντες αυτήν την επιστολή, υποστηρίζουμε τους διανοούμενους και τους ιστορικούς στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία που αντιτίθενται ανοιχτά στις πολιτικές πιέσεις και αγωνιζόμαστε για την προστασία του επαγγέλματος και των επαγγελματικών τους προτύπων. Μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να ξεπεράσουμε τα σοβαρά εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας!»

Dr. Dubravka Stojanovi ,, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου

Dr. Husija Kamberovi ,, Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο

Dr. Tvrtko Jakovina, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ

Dr. Bozo Repe, Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα

Dr. Adnan Prekic, Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου

Dr. Snezana Koren, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ

Dr. Milivoj Belin, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου

Dr. Damir Agicic, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ

Dr. Branimir Jankovi ,, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ

Dr. Momir Samardzic, Πανεπιστήμιο Novi Sad

Dr. Olga Manojlovic-Pintar, Ινστιτούτο Πρόσφατης Ιστορίας της Σερβίας, Βελιγράδι

Hrvoje Klasic, Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ

Dr. Radina Vucetic, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου

Dr. Srdjan Milosevic, ιστορικός, Βελιγράδι

Dr. Aleksandar R. Miletic, Ιστορικός, Ινστιτούτο Πρόσφατης Ιστορίας της Σερβίας, Κέντρο Ιστορικών Σπουδών και Διαλόγου, Βελιγράδι

Veliko Stanic, Ιστορικός, Βελιγράδι

Petar Zarkovic, Ιστορικός, Βελιγράδι/ibna