Κοσσυφοπέδιο: Αντιμέτωποι με 43.000 σελίδες κατηγορητηρίου Thaci, Veseli, Krasniqi και Selimi

Κοσσυφοπέδιο: Αντιμέτωποι με 43.000 σελίδες κατηγορητηρίου Thaci, Veseli, Krasniqi και Selimi

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη στο Ειδικό Επιμελητηρίου στη Χάγη για τα τέσσερα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου όπου έγινε η ανακοίνωση του προανακριτικού υλικού, που περιλαμβάνει 43.000 σελίδες, συμπεριλαμβανομένων αναφορών, δηλώσεων μαρτύρων, φωτογραφιών και οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας πάνω από 20 ώρες.

Τα πρώην στελέχη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου KLA, Hashim Thaci, Jakup Krasniqi, Kadri Veseli και Rexhep Selimi κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Μαρτίου 1998 και Σεπτεμβρίου 1999 στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πολλά άλλα εγκλήματα που αφορούν Σέρβους, Ρομά, και πολιτικούς αντιπάλους ηγετών του KLA.

Η νέα συνεδρίαση, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Ben Emerson, δικηγόρος του Kadri Veselj, ζήτησε να διεξαχθεί άλλη σύνοδος πριν από την προθεσμία, κατά την οποία πρέπει να εξεταστεί το αίτημα της υπεράσπισης για την απελευθέρωση των κατηγορουμένων.

Στη σημερινή συνεδρίαση, όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό της Διαδικασίας του δικαστηρίου, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία μεταξύ εισαγγελέων και κατηγορουμένων και την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων.

Πηγές κοντά στους ανακριτές της EULEX σημείωσαν ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ελεύθεροι, καθώς “το Δικαστήριο αξιολόγησε ότι υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν τους μάρτυρες και τη διαδικασία της δίκης”.

Η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι από τους μάρτυρες βρίσκονται υπό προστασία με εντολή του Δικαστηρίου και ότι βρίσκονται σε άγνωστες τοποθεσίες./ibna