Η Κροατία θυμάται την τραγωδία του Vukovar

Η Κροατία θυμάται την τραγωδία του Vukovar

Περίπου 10.000 άτομα συμμετείχαν στην πομπή στη μνήμη της τραγωδίας του Vukovar το πρωί της Τετάρτης, παρά τις επιδημιολογικές συστάσεις να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στους 500 στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως μετέδωσε το Κροατικό Πρακτορείο Ειδήσεων HINA.

«Σήμερα, περπατώντας στους δρόμους του Vukovar, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Κροάτες υπερασπιστές και τους ανθρώπους που υπέφεραν κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Πατρίδας, και αποτίουμε σεβασμό με τον αξιοπρεπή τρόπο που τους αρμόζει», δήλωσε ο υπουργός των Βετεράνων του Πολέμου Tomo Medved κατά τη διάρκεια των τιμητικών εκδηλώσεων.

Πολλοί συμμετέχοντες τυλίχτηκαν με εθνικές σημαίες ή σημαίες στρατιωτικών μονάδων του πολέμου, ή τις κρατούσαν κατά τη διάρκεια της πομπής. Πολλοί φορούσαν προστατευτικές μάσκες, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, πολλοί ήταν εκείνοι χωρίς μάσκα, με τους λεγόμενους επιτηρητές των μέτρων κατά του COVID-19 να διανέμουν προστατευτικές μάσκες και απολυμαντικά στους συμμετέχοντες κατά μήκος της διαδρομής από την αρχή της πορείας προς το νεκροταφείο των πεσόντων.

Ένας από τους συμμετέχοντες, ο Hrvoje Marijanović από το Varaždin, παραδέχτηκε ότι «είναι δύσκολο να ελεγχθεί ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Ωστόσο, απλά έπρεπε να έρθω εδώ. Φοράω προστατευτική μάσκα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν στο τέλος».

Ο Krunoslav Marinčić δήλωσε ότι αυτός και η σύζυγός του παρευρίσκονται στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Vukovar στις 18 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

«Πρέπει να τιμήσουμε τη θυσία του Vukovar … Δε θα ήμασταν εδώ αν το Vukovar δεν είχε κάνει τέτοια θυσία», προσέθεσε.

Η αναπληρώτρια δήμαρχος του Vukovar, Ivana Mujkić, παρήλασε επίσης εξ ονόματος του δήμαρχου Ivan Penava, ο οποίος διαγνώστηκε με κορωνοϊό. Δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων, ωστόσο τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι είχαν συρρεύσει στο Vukovar σήμερα.

Στην αρχή της πομπής, πραγματοποιήθηκε έκκληση στους συμμετέχοντες να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς κατά του Covid-19.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τμήματα των οποίων ηγούνταν σημαιοφόροι.

Τις τελευταίες ημέρες, οι επιδημιολόγοι συνέστησαν να περιοριστεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στην πομπή στο Vukovar σε 500 και να τηρηθούν τα μέτρα κατά του Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της διατήρησης αποστάσεων.

Στο Vukovar, ο Πρωθυπουργός Andrej Plenković, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Gordan Jandroković, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Boris Milosevic, μαζί με άλλους αξιωματούχους επίσης παρέστησαν στην πομπή. Επιπλέον, ο Veran Matić, ο απεσταλμένος του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vučić, παρευρέθηκε επίσης στις τιμητικές εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος Zoran Milanović κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο στην Ovar το πρωί της Τετάρτης.

Στην Škabrnja τιμήθηκε επίσης η 29η επέτειος της πτώσης της πόλης στα χέρια του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού και των τοπικών Σέρβων παραστρατιωτικών.

Στις αναμνηστικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες του Κροάτη προέδρου, του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης, ωστόσο το πλήθος ήταν σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με άλλα χρόνια, όταν ακόμη και 15.000 άνθρωποι κατέκλυαν την πόλη στην ενδοχώρα της Δαλματίας για να τιμήσουν τα θύματα και τους υπερασπιστές. /ibna