Βουλγαρία: Γραπτές εγγυήσεις για αλλαγή στην πολιτική των Σκοπίων ζητά η Σόφια

Βουλγαρία: Γραπτές εγγυήσεις για αλλαγή στην πολιτική των Σκοπίων ζητά η Σόφια

Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει αποφασιστικά τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Boyko Borissov σε συνεδρίαση της κυβέρνησης.

«Η Βουλγαρία ήθελε πιο πολύ οι γείτονες μας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι φίλοι μας από τα Δυτικά Βαλκάνια να προσχωρήσουν στην ΕΕ. Στα Σκόπια δεν εκδήλωσαν δέσμευση, θεωρώντας ότι με πιέσεις και λομπισμό μπορούν να κάνουν τη Βουλγαρία να αλλάξει τη θέση της», επεξήγησε ο Borissov.

«Η θέση μας δεν είναι θέση πείσματος, είναι θέση αρχής και αντανακλά τις προσδοκίες όλων των Βουλγάρων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για την εκπλήρωση της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας», συμπλήρωσε ο Borissov.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία απομακρύνει προσωρινά την υποστήριξή της για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και δε θα δώσει συγκατάθεση για διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής συνδιάσκεψης μέχρι να λάβει σαφείς εγγυήσεις για αλλαγή στην πολιτική των Σκοπίων απέναντι στη χώρα μας σε έγγραφο με νομική αξία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας Krasimir Karakachanov συμπλήρωσε ενώπιον των βουλευτών, ότι η εναλλακτική λύση για τη Βόρεια Μακεδονία είναι είτε να αλλάξει τη συμπεριφορά της, είτε να επαναλάβει το σενάριο της διαρκούς αναμονής 28 χρονών μέχρι που κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα./ibna