Β-Ε: Δολοφονία ενός άνδρα από μετανάστες – Έκκληση πολιτών για προστασία

Β-Ε: Δολοφονία ενός άνδρα από μετανάστες – Έκκληση πολιτών για προστασία

Τρεις μετανάστες αγνώστων στοιχείων είναι ύποπτοι για τη δολοφονία ενός ατόμου και τον τραυματισμό δύο, μετά από αψιμαχία  που εκτυλίχθηκε στη γειτονιά Ilidža του Σεράγεβο την Τρίτη το βράδυ, σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση.

Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως υπήκοοι της Β-Ε. Ο αποθανών ήταν 36 ετών.

Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, το περιστατικό έλαβε χώρα την Τρίτη αργά το απόγευμα, στις 22:25. Οι αστυνομικοί κατέφθασαν στο σημείο μαζί με την ιατρική ομάδα, η οποία επιβεβαίωσε το θάνατο ενός ατόμου και τους σοβαρούς τραυματισμούς δύο άλλων, και οι τρεις υπήκοοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, μια ομάδα μεταναστών προκάλεσε αναταραχές σε καφετέρια, με ντόπιους να προσπαθούν να τους απομακρύνουν από το κατάστημα. Στη διαμάχη που ακολούθησε, ένας από τους γηγενείς πολίτες προσπάθησε να προστατεύσει τον αδερφό του, με αποτέλεσμα ένας εκ των μεταναστών να τον μαχαιρώσει επανειλημμένα. Οι μετανάστες τράπηκαν σε φυγή, με την αστυνομία να εκδίδει ένταλμα σύλληψης.

Πλήθος εξοργισμένων κατοίκων της περιοχής συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε διαμαρτυρία, ισχυριζόμενοι ότι η χθεσινή δολοφονία στο Otes που διαπράχθηκε από μετανάστες σηματοδότησε το καθήκον των αρμόδιων θεσμικών οργάνων της Β-Ε να βρουν επιτέλους έναν τρόπο να απομακρύνουν τους μετανάστες από τους δρόμους. Όπως επεσήμαναν, δεν θα ανεχθούν την αλαζονική συμπεριφορά των μεταναστών, ούτε των θεσμών. Παράλληλα, ζήτησαν την εντατικοποίηση της έρευνας της δολοφονίας.

Ο εν ενεργεία εκπρόσωπος της Συνέλευσης του Καντονίου του Σεράγεβο Dževad Poturak συμμετείχε επίσης στις συγκεντρώσεις και σχολίασετα γεγονότα στην Ilidža.

«Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο επόμενος: ο αδερφός μου, η αδερφή σου, το παιδί σου, οποιοσδήποτε. Θα με σκοτώσουν; Είμαστε εμείς εναντίον όλων. Χρειαζόμαστε έναν πραγματικό Υπουργό Ασφαλείας, ο οποίος θα απομακρύνει τους μετανάστες από τους δρόμους, και καλούμε τον αρμόδιο θεσμικά όργανα να δράσουν και να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες της Β-Ε εντός 24 ωρών. Φροντίζουμε τους μετανάστες και μας το ανταποδίδουν σκοτώνοντας έναν από τους πολίτες μας», δήλωσε ο Poturak.

Ο δήμαρχος του δήμου Ilidža, Senaid Memić, εξέφρασε τη λύπη του και καταδίκασε «ένα ατυχές περιστατικό που έλαβε χώρα χθες το βράδυ στον οικισμό του Otes στην Ilidza, με μετανάστες να δολοφονούν έναν πολίτη της Β-Ε και να τραυματίζουν σοβαρά δύο ακόμη».

Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και κάλεσε τους υπεύθυνους για την τάξη και την ασφάλεια να μην επιτρέψουν την ανεξέλεγκτη κίνηση και παραβίαση του νόμου από τα άτομα για τα οποία είναι υπεύθυνα.

«Δεν μπορεί κανείς να αναλάβει την επίβλεψη 3.000 μεταναστών χωρίς να επιβαρύνει την τοπική κοινότητα με περιττές υποχρεώσεις. Απαιτούμε όλοι οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος για άλλη μια φορά. Μοιραζόμαστε τον πόνο τους», δήλωσε ο Memić. /ibna