Σλοβενία: O Janša παρουσίασε το επόμενο πακέτο τόνωσης

Σλοβενία: O Janša παρουσίασε το επόμενο πακέτο τόνωσης

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša ανακοίνωσε ότι το επόμενο πακέτο στήριξης θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στη διατήρηση θέσεων εργασίας και θα στοχεύει σε εκείνους που δεν έχουν επωφεληθεί από προηγούμενα μέτρα βοήθειας.

«Πιστεύουμε ότι κοστίζει λιγότερο να διατηρηθεί η απασχόληση από μια οικονομία με χαμηλότερο εισόδημα, χαμηλότερους μισθούς, και χαμηλότερους φόρους, όπου θα πρέπει παράλληλα να παρέχονται χρήματα για τους ανέργους», δήλωσε στο Planet TV το βράδυ της Τρίτης.

Προσέθεσε ότι ορισμένα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης από προηγούμενα πακέτα βοήθειας με στόχο τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα συνεχιστούν. Θα διατεθούν κεφάλαια σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας και της κοινωνίας που μέχρι στιγμής δεν είχαν προτεραιότητα, συμπεριλαμβανομένων του αθλητισμού, των ξενοδοχείων και του λιανικού εμπορίου.

Οι συνταξιούχοι – που έλαβαν εφάπαξ πληρωμές την άνοιξη – θα λάβουν πρόσθετη υποστήριξη.

Η κυβέρνηση μόλις πρόσφατα ενέκρινε το έκτο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, το οποίο απέστειλε στο Κοινοβούλιο. Αυτά τα μέτρα θα απαρτίζουν εν μέρει ένα έβδομο πακέτο στήριξης.

O Janša εξήγησε ότι τα προηγούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων αργίας, της βραχυπρόθεσμης εργασίας και της πληρωμής των εισφορών, βοήθησαν στη διάσωση περίπου 150.000 θέσεων εργασίας. «Πολλά από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη εισαχθεί ή θα εισαχθούν στο δεύτερο κύμα».

Ενημερώνοντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη Σλοβενία ​​και τα μέτρα που ελήφθησαν για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού, ο Janša ανέφερε ότι ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα Χριστούγεννα, ωστόσο παρέμεινε αισιόδοξος ότι δεν θα πρέπει να είναι τόσο δρακόντεια.

«Είναι ήδη βέβαιο ότι, παρά την ταχύτητα παραγωγής εμβολίων, η ανοσοποίηση δεν θα κάνει αρκετή διαφορά μέχρι το τέλος του έτους ώστε να μας επιτραπεί να χαλαρώσουμε όλα τα μέτρα.

«Ορισμένα από τα μέτρα θα παραμείνουν σίγουρα σε ισχύ. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι τόσο αυστηρά», είπε σε συνέντευξή του στο Planet TV όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσαν να αναμένουν οι πολίτες σχετικά με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Τη Δευτέρα, η Σλοβενία ​​ενίσχυσε τα υφιστάμενα μέτρα, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων και την αναστολή των δημόσιων συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει την επίσημη κήρυξη της επιδημίας κατά ένα μήνα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

O Janša κάλεσε για άλλη μια φορά όλους τους πολίτες να σεβαστούν τους περιορισμούς που, όπως είπε, έχουν σώσει ζωές. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό με νόμους ή μέτρα. Μπορούμε να τον σταματήσουμε μόνο με λογική και αλληλεγγύη».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι, με τον τελευταίο αριθμό θανάτων, οι άνθρωποι θα «ξυπνήσουν», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα στην οποία το δεύτερο κύμα της επιδημίας θα γινόταν αισθητό πιο ήπια από το πρώτο. /ibna