Κροατία: 510 εκ. από το SURE για το μετριασμό των κινδύνων ανεργίας

Κροατία: 510 εκ. από το SURE για το μετριασμό των κινδύνων ανεργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε 510 εκατομμύρια ευρώ στην Κροατία την Τρίτη ως αρωγή για το μετριασμό των κινδύνων ανεργίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε 14 δισ. ευρώ σε εννέα χώρες της ΕΕ με τη δεύτερη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Στο πλαίσιο των σημερινών πράξεων, η Ελλάδα έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Ισπανία επιπλέον 4 δισ. ευρώ, η Ιταλία επιπλέον 6,5 δισ. ευρώ, η Κροατία 510 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 250 εκατ. ευρώ, η Λετονία 120 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 300 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 120 εκατ. ευρώ, και η Σλοβενία 200 εκατ. ευρώ.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει την Ευρώπη. Η ΕΕ είναι εδώ για να παράσχει στήριξη. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από αυτόν τον ιό, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε και τις θέσεις εργασίας τους», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursual von der Leyen.

Το μέσο SURE ιδρύθηκε τον Μάιο για να υποστηρίξει την απασχόληση παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων στα Κράτη-Μέλη που επλήγησαν από την πανδημία. Για τη χρηματοδότηση των δανείων, η Επιτροπή δανείζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατανέμει τα χρήματα στα κράτη μέλη με ευνοϊκούς όρους.

Στην Κροατία χορηγήθηκε συνολικό ποσό 1,02 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη δόση να ανέρχεται στα 510 εκατομμύρια.

«Η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία είχαν ήδη λάβει συνολικά 17 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ. /ibna