Β-Ε: Οι πολίτες έχουν επενδύσει σε ένα δημοκρατικό μέλλον, δήλωσε η Kavalec

Β-Ε: Οι πολίτες έχουν επενδύσει σε ένα δημοκρατικό μέλλον, δήλωσε η Kavalec

Με τη χώρα να αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, η Kathleen Kavalec, Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους στη Β-Ε για το χρόνο που παραχώρησαν για να επενδύσουν σε ένα δημοκρατικό μέλλον μέσα από την ψήφο τους. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στους εργαζομένους στα εκλογικά κέντρα, οι οποίοι κατέστησαν δυνατές αυτές τις εκλογές, τους παρατηρητές που βοήθησαν στη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών, καθώς και τα ΜΜΕ για την παροχή έγκαιρων και επαρκών πληροφοριών στο κοινό με αίσημα επαγγελματισμού.

«Συγχαίρουμε τους αξιωματούχους στους οποίους οι ψηφοφόροι έχουν αναθέσει το προνόμιο και την ευθύνη της υπηρέτησης των πολιτών. Τους ευχόμαστε επιτυχία στην αντιμετώπιση των αναγκών των κοινοτήτων τους. Είναι σαφές ότι οι πολίτες της Β-Ε έχουν μεγάλες προσδοκίες για τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους να επικεντρωθούν στη βελτίωση των κοινοτήτων τους προς όφελος όλων των πολιτών», δήλωσε η Kavalec.

Ενώ δεν υπήρξαν σημαντικά περιστατικά κατά τη διάρκεια των εκλογών, η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε σημείωσε ορισμένους τομείς ανησυχίας άξιους αναφοράς.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στη Β-Ε παρέμεινε σχετικά χαμηλή στο 50 τοις εκατό, πιθανώς εν μέρει ως απόρροια των ανησυχιών που σχετίζονται με τον COVID-19. Όσον αφορά τη διαδικασία αυτή καθ’ αυτή, η αποστολή σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης, τα πολιτικά κόμματα και οι ΜΚΟ ανέφεραν πολλές φερόμενες παρατυπίες σε διάφορα εκλογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιπτώσεων στις οποίες δεν επετράπη στους παρατηρητές να εισέλθουν σε εκλογικά τμήματα. «Προτρέπουμε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τους εισαγγελείς σε ολόκληρη τη χώρα να αντιδράσουν άμεσα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις εκλογικές διαδικασίες στη Β-Ε», προειδοποίησε η Kavalec.

Την Κυριακή, η Kavalec επισκέφθηκε το Συνασπισμό Pod Lupom για να τους ευχαριστήσει για το ζωτικής σημασίας έργο τους. Ο Συνασπισμός απέστειλε 2.600 ανεξάρτητους παρατηρητές σε όλη τη χώρα την Ημέρα των Εκλογών. Σημείωσε ότι η παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών, όπως σημείωσε η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε σε δελτίο τύπου.

«Είναι ανεπίτρεπτη η παρεμπόδιση εισόδου ανεξάρτητων παρατηρητών σε εκλογικά τμήματα. Έθεσα αυτό το ζήτημα την Ημέρα των Εκλογών στα μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΚ), τα οποία δεσμεύθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν και άλλες φερόμενες παρατυπίες», δήλωσε η Kavalec. Η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της στην ΚΕΚ για όλες τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση μιας διαφανούς και δίκαιης εκλογικής διαδικασίας, καθώς και για την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί σε όλες τις φερόμενες απόπειρες εκλογικής απάτης και τις εκλογικές διαδικασίες.

H Πρέσβειρα Kavalec υπενθύμισε επίσης στους αξιωματούχους της διοίκησης των εκλογών τη σημασία μιας δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας καταμέτρησης και επεξεργασίας των ψήφων ως ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της ακεραιότητας της εκλογικής διαδικασίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη που διαπνέει τις εκλογές.

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε παραμένει ο εταίρος των τοπικών κοινοτήτων στην προώθηση της καθημερινής ζωής, προς όφελος όλων των πολιτών της Β-Ε. /ibna