Σλοβενία: Η κυβέρνηση παρατείνει την Kατάσταση Eπιδημίας για 30 ημέρες

Σλοβενία: Η κυβέρνηση παρατείνει την Kατάσταση Eπιδημίας για 30 ημέρες

Ο εκπρόσωπος της σλοβενικής κυβέρνησης Jelko Kacin δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει στη χθεσινή συνεδρίαση να παρατείνει την κατάσταση επιδημίας στη Δημοκρατία της Σλοβενίας για επιπλέον 30 ημέρες. Το διάταγμα για την παράταση της κατάστασης επιδημίας θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου. Η κατάσταση επιδημίας δεν συνεπάγεται αυτόματα την εισαγωγή περισσότερο δρακόντειων μέτρων, ωστόσο η κήρυξή της αποτελεί το νομικό πλαίσιο επί του οποίου θεμελιώνονται όποιες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης της πολιτικής προστασίας και άλλων διαθέσιμων φορέων, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Όπως είπε, η ανασκόπηση των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων καταδεικνύει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει σοβαρή. Τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 1388 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού. Πραγματοποιήθηκαν 5326 δοκιμές, με το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων στο 26%. 1275 ασθενείς νοσηλεύονται, 208 από αυτούς σε ΜΕΘ. Έχουν καταγραφεί 45 θάνατοι που σχετίζονται με επιπλοκές από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την Nuška Čakš Jager, αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σλοβενίας, ο αριθμός των νέων εστιών κορωνοϊού παγκοσμίως αυξάνεται. Στην Ευρώπη, υπήρξε υψηλότερη αθροιστική συχνότητα ανά 14 ημέρες ανά 100.000 κατοίκους από ό,τι στη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Ανέφερε παράλληλα υψηλότερη συχνότητα θανάτων στην Τσεχική Δημοκρατία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αθροιστική επίπτωση σε διάστημα 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στη Σλοβενία ​​είναι 932.

Όπως εξήγησε η Čakš Jager, το ποσοστό των λοιμώξεων στον ενεργό πληθυσμό έχει μειωθεί, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των γηροκομείων. «Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, είχαμε 242 περιπτώσεις σε γηροκομεία και 15.4802 μέχρι το Νοέμβριο», είπε. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του NIJZ, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων μεταξύ μαθητών σχολείου εντοπίστηκε σε μαθητές γυμνασίου, ενώ τα παιδιά στα νηπιαγωγεία αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό ποσοστό. Σύμφωνα με το NIJZ, επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερα από 19.000 ενεργά περιστατικά στη Σλοβενία.

Το ποσοστό των θετικών δοκιμών στους καθημερινούς ελέγχους PCR στη Σλοβενία ​​κυμαίνεται γύρω στο 26%. Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στις περιοχές Gorenjska και Pomurje. Ολοκληρώνοντας, η αναπληρώτρια αξιωματούχος ζήτησε τη μεταφορά του κωδικού TAN όλων των μολυσμένων ατόμων στην εφαρμογή #OstaniZdravin, προτρέποντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι.

Ο Borut Štrukelj από τη Σχολή Φαρμακευτικής στη Λιουμπλιάνα συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη τύπου, παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια παγκοσμίως. Είπε ότι «επί του παρόντος, υπάρχουν 54 εμβόλια που βρίσκονται στην κλινική φάση της έρευνας, δηλαδή, στην πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη φάση. Από αυτά, 12 εμβόλια βρίσκονται στην τρίτη φάση, ενώ κανένα εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την αρχές όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ή ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA)».

Όπως είπε, μέχρι στιγμής υπάρχουν έξι λεγόμενα προσωρινώς εγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία ωστόσο έχουν εγκριθεί από τις εθνικές υπηρεσίες – δύο στη Ρωσία, όπου το τρίτο εμβόλιο βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση έγκρισης και τέσσερα στην Κίνα. «Τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια έχουν παραλείψει κάπως την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για αυτά», προσέθεσε ο Štrukelj. /ibna