Βόρεια Μακεδονία: Απονεμήθηκε το βραβείο FES στον Zoran Zaev από τον Heiko Maas

Βόρεια Μακεδονία: Απονεμήθηκε το βραβείο FES στον Zoran Zaev από τον Heiko Maas

Στον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, απονεμήθηκε το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα Friedrich Ebert Stiftung 2020 στο Βερολίνο.

Τον Zoran Zaev τίμησαν Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι μίλησαν στην τελετή που τιμήθηκε από το Ίδρυμα Friedrich Ebert Stiftung και το βραβείο απονεμήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Heiko Maas.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert, Kurt Beck, τόνισε ότι αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός Zaev για τη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι η συμβολή σας στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά μέσω της έννοιας “Μια Κοινωνία για Όλους”, είναι μια συμβολή στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Heiko Maas, στην ομιλία του για την απονομή του βραβείου στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ότι ο Zoran Zaev έφερε την αξιοπρέπεια της δημοκρατίας στη χώρα του ως πρώτο βήμα προς την Ευρώπη.

Ο Maas τόνισε ότι η χώρα του, μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία, θα συνεχίσει να εργάζεται τις επόμενες μέρες για να επιτευχθεί η πραγματοποίηση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas τόνισε ότι οι πολιτικές του πρωθυπουργού Zoran Zaev δημιουργούν ελπίδες για πολλές άλυτες συγκρούσεις σε αυτόν τον κόσμο και ότι απονέμει το βραβείο σε έναν μεταρρυθμιστή, έναν διορατικό πολιτικό και πάνω απ’ όλα έναν Ευρωπαίο.

Στην τελετή παρουσιάστηκαν πολλά βίντεο με συγχαρητήρια και με πολύ δυνατά συναισθηματικά μηνύματα για τον Zoran Zaev.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι τα πολιτικά επιτεύγματα του Zoran Zaev μιλούν από μόνα τους. Ξεχώρισε ιδιαίτερα σπουδαίες τις σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία Συνεργασίας και Φιλίας με τη Βουλγαρία, την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι ενέργειες του Zaev έδειξαν θάρρος και ηγετικές ικανότητες που άλλαξαν τη μοίρα της χώρας του και τη μοίρα των Δυτικών Βαλκανίων και ελπίζει ότι την πορεία του θα ακολουθήσουν περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Διάλογο Πρίστινα-Βελιγράδι και τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Miroslav Lajcak, δήλωσε σε βίντεο ότι ο Zoran Zaev του θύμισε τη δήλωση του Nelson Mandela ότι τα πράγματα φαίνονται πάντα αδύνατα μέχρι να γίνουν, αλλά ο Zaev έκανε το αδύνατο πραγματικότητα με θάρρος και υπεύθυνη ηγεσία γιατί βρήκε λύσεις όπου οι άλλοι είδαν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen τόνισε ότι ο Zoran Zaev ανήκει σε αυτούς τους ηγέτες που επικεντρώνονται στο μέλλον και έτσι άλλαξαν την πορεία της ιστορίας και έφεραν τη Βόρεια Μακεδονία εκεί που ανήκει, στην ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev θα δωρίσει τα χρήματα από το βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ταμείο Υγείας Αλληλεγγύης της Βόρειας Μακεδονίας για την καταπολέμηση του COVID-19./ibna