Βόρεια Μακεδονία: Δεν θα εγκριθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο σήμερα, δήλωσε ο Dimitrov

Βόρεια Μακεδονία: Δεν θα εγκριθεί το διαπραγματευτικό πλαίσιο σήμερα, δήλωσε ο Dimitrov

Προς το παρόν, έχουμε μια αρνητική στάση από τη Βουλγαρία και αύριο(σήμερα) το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν θα υιοθετήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nikola Dimitrov φιλοξενούμενος την εκπομπή  “Top Topic” της Telma τηλεόρασης.

«Πιθανότατα θα είναι το θέμα μας, αλλά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δηλώσεις, ειδικά αυτό το Σαββατοκύριακο, υπήρξαν πολλές δηλώσεις από τη Σόφια σχετικά με αυτό το ζήτημα, και δεδομένης της διαδικασίας στην ΕΕ, δεν θα ληφθούν αποφάσεις αύριο(σήμερα). Το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν θα εγκριθεί», δήλωσε ο Dimitrov.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που προέρχονται από την ΕΕ, η Γερμανική Προεδρία δεν θα υιοθετήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο εκτός εάν επιτευχθεί συναίνεση εκ των προτέρων, και σε αυτό το σημείο, λέει ο Dimitrov, είναι σαφές ότι έχουμε μια αρνητική στάση του ανατολικού γείτονά μας.

Διευκρίνισε ότι, όσον αφορά τις διαδικασίες, η συνάντηση των υπουργών των κρατών μελών της ΕΕ αύριο θα είναι με τηλεδιάσκεψη, δεν θα είναι στις Βρυξέλλες, δεν θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι, και όταν αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες της ΕΕ, δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις. Μπορούν να συζητήσουν και θα συζητήσουν, αλλά σε αυτήν την περίοδο σχεδόν όλες οι αποφάσεις της ΕΕ λαμβάνονται με γραπτές διαδικασίες μέσω του σώματος των πρεσβευτών της COREPER, των μόνιμων εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Dimitrov.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, διότι τα συμφέροντα είναι τεράστια για εμάς, την ΕΕ και τη Βουλγαρία, αλλά επεσήμανε ότι θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν δεν θα συζητηθούν, όπως η γλώσσα ή η ταυτότητα./ibna