OP/ED: Μηνύματα της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου

OP/ED: Μηνύματα της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου

Του Alaa Thabet αρχισυντάκτη της Al-Ahram

Ο αρχισυντάκτης της Εφημερίδας της Αιγύπτου Al-Ahram, Alaa Thabet, σε άρθρο του που δημοσιεύει το ΙΒΝΑ, για την επίσκεψη του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, αναλύει τις Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, το όραμα του Αιγύπτιου Προέδρου για την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών της Μεσογείου αλλά και την ισχυρή του θέληση να προστατεύσει με οποιοδήποτε μέσο την Ειρήνη και την Ασφάλεια τόσο της Αιγύπτου όσο και των χωρών της περιοχής, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο Alaa Thabet, «η έντονη και περιεκτική ομιλία του Προέδρου Abdel Fattah Al-Sisi καθόρισε τις αρχές της ασφάλειας, της συνεργασίας και του σεβασμού προς την διεθνή νομιμότητα, για να τερματίσει τις επιθετικές πολιτικές που βασίζονται στην τρομοκρατία και τη χρήση βίας για τον έλεγχο του πλούτου των κρατών. Επιπρόσθετα τόνισε  τους τρόπους επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και την κρίση στη Λιβύη και τη Συρία σύμφωνα με τις διεθνείς αποφάσεις , την απόσυρση των ξένων δυνάμεων και την τιμωρία χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες, με οποιαδήποτε μορφή .

Η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για μια ευρεία πολιτική διαδικασία για να επικρατήσει η ασφάλεια και η σταθερότητα σε αυτήν την φλεγμονή περιοχή, η οποία έχει από καιρό υποφέρει από την ένταση, τις διαμάχες, τους πολέμους και το μίσος. Ειδικά η Ευρώπη που αισθάνεται ότι κινδυνεύει από το επεκτατικό σχέδιο του Erdogan που χρησιμοποίησε τους εκτοπισμένους Σύριους για να πλημμυρίσουν την Ευρώπη δημιουργώντας φόβο και αγωνία στους λαούς της Ευρώπης, εξαιτίας αυτών των πολιτικών.

Η Ευρώπη δεν είναι μόνη ενάντια στον Erdogan, αλλά είναι μαζί και όλοι οι μουσουλμάνοι στον κόσμο, οι οποίοι βρέθηκαν αδικαιολόγητα κατηγορούμενοι για τα εγκλήματα εκείνων των αδίστακτων ομάδων που φέρουν ψευδώς τη σημαία του Ισλάμ και που βλάπτουν τη αξιοπρέπεια των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Η θρησκευτική και εθνικιστική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Erdogan που χρησιμοποιεί και οπλίζει αυτές τις ομάδες και τις μεταφέρει από τη μια περιοχή στην άλλη, με τα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία από τη Συρία στη Λιβύη με σκοπό τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων εδάφους πλούσιων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει δημιουργήσει αναστάτωση, για να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες του .

Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi έθεσε μια κόκκινη γραμμή απέναντι στις Τουρκικές βλέψεις απέναντι στην πολιτική χάους της Τουρκίας και του Erdogan που μεταφέρει , μαζί του τραγωδίες, καταστροφή και θάνατο, από τη Λιβύη, στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, όπου ο Erdogan επικαλείται επιχειρήματα για να πυροδοτήσει εσωτερικές συγκρούσεις ως δικαιολογία για την επέμβαση του για την επίτευξη των φιλοδοξιών του στον πλούτο αυτών των χωρών.

Οι λαοί της περιοχής συνειδητοποίησαν το παιχνίδι του Erdogan, του οποίου οι πραγματικοί στόχοι αποκαλύφθηκαν. Προσπαθεί να προωθήσει ένα φανταστικό χαλιφάτο, το οποίο αποδείχθηκε ένα αποικιοκρατικό σχέδιο που φέρνει μόνο καταστροφή. Και ο τουρκικός λαός θα ξυπνήσει από τις αυταπάτες του Erdogan, στους οποίους τους υποσχέθηκαν την επιστροφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα χέρια τους και διαπίστωσαν ότι η Τουρκία ξεδιπλώνεται κάτω από το βάρος των κρίσεων και οι τουρκικές εξαγωγές μειώνονται, η λίρα πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο και χάνει σχεδόν το 80% της αξίας της.

Ο Ερντογάν δεν βρήκε τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει ψέματα σχετικά με ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βρίσκεται μέσα στα τουρκικά ύδατα, αφού βρέθηκε να βουτά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, στη συνέχεια πήγε στο Αζερμπαϊτζάν για να πυροβολήσει την Αρμενία γύρω από το Ναγκόρνι Καραμπάχ, για να προκαλέσει έναν νέο πόλεμο που εξακολουθεί να μαίνεται λόγω της διαμάχης που πυροδοτείται από τις φιλοδοξίες του Erdogan που ξυπνά τα παλιά μίση και παραδίδει πληγές αντί να τις θεραπεύει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ομιλία του Προέδρου Al-Sisi ήταν μια σταθερή  στρατηγική που τερματίζει τις διαμάχες, τους πολέμους, τις ένοπλες συγκρούσεις και τη εξάλειψη της τρομοκρατίας.  Τόνισε τις αρχές  που βασίζονται στην ειρήνη και το αμοιβαίο όφελος που όχι μόνο διαφυλάσσουν τα δικαιώματα των λαών, αλλά και τους προστατεύουν από τα δεινά των πολέμων, της τρομοκρατίας και της καταστροφής. Ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi πρότεινε την οικονομική συνεργασία ως τρόπο ανάπτυξης και ευημερίας, και για αυτόν τον λόγο οι αιγυπτιακές προσπάθειες επαινέθηκαν για την αποτροπή της ροής προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ η Αίγυπτος φιλοξενει εκατομμύρια εκτοπισθέντες  χωρίς πολιτική εκμετάλλευση και αντιμετωπίζονται σαν Αιγύπτιους πολίτες.

Σύντομα, θα φανούν τα αποτελέσματα της νέας στρατηγικής που πρότεινε ο Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής απέναντι στην  επιθετική πολιτική του Erdogan, και ο τουρκικός λαός υποφέρει και η Αίγυπτος θα αποκτήσει περισσότερη πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία, μαζί με εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό απο όλους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο./ibna

*Τα κείμενα γνώμης που δημοσιεύονται στο ΙΒΝΑ εκφράζουν τους συγγραφείς. Το ΙΒΝΑ δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.