Ρουμανία: Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν την εκλογή Sandu, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Βουκουρεαστίου

Ρουμανία: Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκαν την εκλογή Sandu, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Βουκουρεαστίου

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στη Ρουμανική πολιτική σκηνή η εκλογή της Maia Sandu στη Προεδρία της Μολδαβίας, η οποία κέρδισε στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών .

Η 48χρονη πρώην πρωθυπουργός και μέχρι χθες επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μολδαβίας Maia Sandu, που υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα εξασφαλίσει στήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε χθες τις προεδρικές εκλογές από την νυν Πρόεδρο Igor Dodon, συγκεντρώνοντας το 56% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας, με το 99,07% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο πρώτος αρχηγός κράτους που συνεχάρη τη Maia Sandu ήταν ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis.

«Συγχαίρω τη Maia Sandu για τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές στη Δημοκρατία της Μολδαβίας! Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας επέλεξαν να συνεχίσουν στην ευρωπαϊκή και δημοκρατική οδό, την οδό της προόδου! Η Ρουμανία θα μείνει δίπλα στη Δημοκρατία της Μολδαβίας στην πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού, εκδημοκρατισμού και προσέγγισης με την ΕΕ», αναφέρεται σε μήνυμα του Ρουμάνου Προέδρου στο Twitter.

Ο Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, συνεχάρη τη Maia Sandu για τη νίκη της, επισημαίνοντας ότι είμαστε μάρτυρες  ενός “πραγματικά ιστορικού γεγονότος”.

«Συγχαίρω τη Maia Sandu για την κατηγορηματική νίκη της στις προεδρικές εκλογές! Είμαστε μάρτυρες ενός γεγονότος πραγματικά ιστορικού για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Η Maia απέδειξε ότι οι εκλογές μπορούν να κερδηθούν και με μια τίμια και καθωσπρέπει εκλογική εκστρατεία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι η πρόεδρος που ανέμεναν οι καλοί άνθρωποι που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής. Μία πρόεδρος ικανή και υπεύθυνη, που θα εκσυγχρονίσει τη χώρα και θα τη φέρει πιο κοντά στη Ρουμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε ο Orban σήμερα στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό, η κυβέρνηση της Ρουμανίας θα παραμείνει ένας πιστός εταίρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της νέας προέδρου τόσο στο Βουκουρέστι όσο και στις Βρυξέλλες.

«Πιστέψαμε από την αρχή στη Maia, τότε που πολλοί δεν της έδιναν καμία πιθανότητα απέναντι στον Igor Dodon. Το PNL ήταν και θα παραμείνει δίπλα στους συναδέλφους στο PAS στον αγώνα τους να κατακτήσουν και τη διακυβέρνηση», δήλωσε ο Ludovic Orban.

Ο πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, θεωρεί ότι η νίκη της Maia Sandu αποτελεί επιβεβαίωση της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας για στρατηγική προσέγγιση με την Ευρώπη και τη Ρουμανία.

«Χαιρετίζω την ιστορική νίκη της Maia Sandu στις προεδρικές εκλογές στη Δημοκρατία της Μολδαβίας! Το αποτέλεσμα αποτελεί επιβεβαίωση της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας για στρατηγική προσέγγιση με την Ευρώπη και τη Ρουμανία, τη μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον, με περισσότερη ευμάρεια, χωρίς διαφθορά και ολιγαρχία», σημείωσε ο Ciolacu πριν λίγη ώρα στο Facebook.

Ο πρόεδρος του κόμματος USR, Dan Barna, θεωρεί ότι η Maia Sandu κατήγαγε “τεράστια νίκη” στις προεδρικές εκλογές στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Σε μήνυμά του στο Facebook αναφέρει: «Τεράστια νίκη για τη Maia Sandu. Η Δημοκρατία της Μολδαβίας επέλεξε να κοιτάξει προς την ΕΕ. Η Maia δεν θα έχει να εκπληρώσει ένα εύκολο καθήκον στρέφοντας τη χώρα στην οδό της ευμάρειας και των δημοκρατικών αξιών, αν όμως κάποιος μπορεί να το πετύχει, αυτός είναι εκείνη. Όπως συμβαίνει συχνά και στην περίπτωση της Ρουμανίας, η Διασπορά έδωσε ένα εξαιρετικό μάθημα κινητοποίησης και δημοκρατίας. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όμως η φιλοευρωπαϊκή ψήφος ήταν τόσο μαζική, που τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει από αυτήν την άποψη. Συνεπώς, συγχαρητήρια και καλή δύναμη, Maia!», ανέφερε ο ηγέτης του USR, στο Facebook.

Ο πρόεδρος του PMP, Eugen Tomac, σε μήνυμά του, επισημαίνει ότι θα προτείνει την ίδρυση υπουργείου για τη σχέση με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, καθώς η Maia Sandu είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους αυτής της χώρας που είναι και πολίτης της Ρουμανίας.

«Η πλειοψηφία των Ρουμάνων πέραν του Προύθου εξέλεξε για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρο. Η Maia Sandu είναι πράγματι μια φιλοδυτική πολιτικός. Ανήκει πολιτικά στο ΕΛΚ και έχει ισχυρή στήριξη από τους ηγέτες του ΕΛΚ. Έχει μια πολύ καλή εικόνα στις Βρυξέλλες και με σιγουριά θα είναι ο πολιτικός ηγέτης με τη μεγαλύτερη στήριξη στον πρώην σοβιετικό χώρο. Είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που είναι και πολίτης της Ρουμανίας, γεγονός το οποίο δεν απέκρυψε και αυτό θα πρέπει να μας χαροποιεί, ταυτόχρονα όμως (θα πρέπει) να καταστήσει υπεύθυνους όλους τους παράγοντες λήψης αποφάσεων όσον αφορά στη σχέση με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, που θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής», σημειώνει ο Tomac, στο Facebook./ibna