Οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξέλεξαν νέες τοπικές κυβερνήσεις

Οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξέλεξαν νέες τοπικές κυβερνήσεις

Η χαμηλή προσέλευση, ένας μέτριος αριθμός περιστατικών και εκπλήξεων σε ορισμένες μεγαλύτερες πόλεις είναι ίσως η καλύτερη περίληψη των τοπικών εκλογών της Κυριακής, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Β-Ε, εκτός από το Μόσταρ, όπου θα διεξαχθούν αργότερα.

Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μεταπολεμικές εκλογές σε τοπικό επίπεδο, όσον αφορά τους δημάρχους και τους δημάρχους, αυτές ήταν διαφορετικές, διότι σε πολλούς μεγαλύτερους δήμους υπήρχαν περισσότεροι υποψήφιοι ομοιόμορφης ποιότητας στα ψηφοδέλτια. Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι, χωρίς αμφιβολία, οι εκλογές στη Μπάνια Λούκα και στο Σεράγεβο, όπου τα κυβερνώντα κόμματα ηττήθηκαν μετά από πολλά χρόνια όσον αφορά τους δημάρχους. Και στις δύο περιπτώσεις οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν τους “στρατιώτες του κόμματος” που δεν ακούνε τους πολίτες αλλά το κόμμα και μετατρέπονται σε απλούς εκτελεστές της θέλησης του κόμματος. Πολλά χρόνια κομματικής απασχόλησης, νεποτισμού και διαφθοράς έχουν κόστος, το οποίο αυτή τη φορά χρεώθηκε σε τοπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στη Μπάνια Λούκα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, φοιτητής οικονομικών που τα παράτησε, Draško Stanivuković, και ο «στρατιώτης του κόμματος» του κυβερνώντος συνασπισμού υπό την ηγεσία της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και απερχόμενος δήμαρχος, Igor Radojičić, μπήκαν στη μάχη για τη θέση του δημάρχου. Ο Stanivuković είναι 27 ετών και δεν έχει επαγγελματική εμπειρία παρά μόνο στην πολιτική. Κατάγεται από μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Β-Ε και, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η τετραετής θητεία του θα είναι σύντομη. Από την άλλη πλευρά, ο Radojičić είναι ένας έμπειρος πολιτικός που έδωσε κατείχε σημαντικά αξιώματα στο επίπεδο της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Ως δήμαρχος, είχε την ελευθερία να κατασκευάσει δώδεκα κυκλικούς κόμβους και δύο γέφυρες στην πόλη. Όλα τα υπόλοιπα τα έπραξε κατ’ εντολή του κόμματος, το οποίο τελικά του κόστισε την επανεκλογή του.

Όταν πολίτες, πριν από δύο χρόνια, διαμαρτυρήθηκαν λόγω της δολοφονίας του David Dragičević, ενός νεαρού άνδρα του οποίου το σώμα βρέθηκε στο ποτάμι και στην οποία η οικογένεια υποψιάζεται ότι εμπλέκονταν οι υψηλότεροι αστυνομικοί, η Radojičić επέλεξε ως επί το πλείστων τη συνετή σιωπή και επαναλάμβανε σε αραιές δηλώσεις του ότι «τα κρατικά όργανα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους». Ωστόσο, απαγορεύτηκε η ανέγερση ορόσημου στον τόπο όπου βρέθηκε το σώμα του νεαρού άνδρα και η Κοινοτική Αστυνομία – το εκτελεστικό όργανο της Διοίκησης της Πόλης, κατέστρεψε αυτό που ανέγειραν οι πολίτες. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Stanivuković γιόρτασε τη νίκη του στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης πριν από δύο χρόνια.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την ήττα του Radojičić είναι η στάση του SNSD απέναντι στους εταίρους του συνασπισμού, από τους οποίους πολλά απαιτήθηκαν και λίγα δόθηκαν σε αντάλλαγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε διάσπαση στα κόμματα του συνασπισμού και τα μέλη τους πιθανότατα δεν πήγαν καν στις κάλπες. Η προσέλευση στη Μπάνια Λούκα είναι ελαφρώς πάνω από το 50%, εκ των οποίων το 54% ψήφισε υπέρ του Stanivuković και το 46% υπέρ του Radojičić. Ένας απλός υπολογισμός λέει ότι ο νέος δήμαρχος εκλέχθηκε από λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων, οπότε δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η πλειοψηφία τον ψήφισε. Σε τελική ανάλυση, το SNSD ηγείται στον εκλογικό αγώνα για τη Δημοτική Συνέλευση, οπότε ο νέος δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία για να περάσει τις πολιτικές του.

Όσον αφορά το Σεράγεβο, τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα – τα μακροχρόνια σκάνδαλα, η κομματική απασχόληση και η αδράνεια των δημοτικών διοικήσεων οδήγησαν το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) σε ήττα, σε μια στιγμή που περίμεναν το εκλογικό σώμα να παρέχει τη συνήθη στήριξη στο εν λόγο κόμμα. Ένα προφανές παράδειγμα μη επαγγελματικής συμπεριφοράς είναι το γεγονός ότι η σύζυγος του αρχηγού του κόμματος Bakir Izetbegović, Sebija, έγινε ξαφνικά διευθύντρια του μεγαλύτερου ιατρικού ιδρύματος στη Β-Ε – του Πανεπιστημιακού Κλινικού Κέντρου στο Σεράγεβο. Επιπλέον, είναι γνωστή η επιρροή της στη Ιατρική Σχολή, καθώς και η πρόθεση να επεκτείνει την επιρροή της στο επίπεδο του Πανεπιστημίου. Άλλοι υποψήφιοι του κόμματος συμπεριφέρθηκαν παρόμοια, οπότε το SDA θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ήττα για ενοποίηση και αναδιοργάνωση για να επιστρέψει στο παιχνίδι σε τέσσερα χρόνια.

Οι τοπικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν επίσης από πολλά περίεργα συμβάντα. Για παράδειγμα, ο Fikret Abdić, ένας καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου που συνελήφθη πριν από λίγους μήνες με την υποψία διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, επανεκλέχθηκε δήμαρχος της Velika Kladuša.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον, ότι δώδεκα υποψήφιοι δεν έλαβαν ούτε μία ψήφο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ψήφισαν τον εαυτό τους, ενώ αρκετοί υποψήφιοι ήταν σίγουροι ότι θα κέρδιζαν ακόμη και πριν από τις εκλογές, επειδή δεν είχαν αντιπάλους.

Η πιο νοσηρή υπόθεση συνέβη στην πόλη Τράβνικ, όπου ένας από τους υποψηφίους πέθανε από κορωνοϊό την ημέρα των εκλογών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να κερδίσει τις εκλογές. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το θέμα, επειδή ο νόμος δεν προβλέπει τι θα γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις./ibna