Σερβία: Νέα μέτρα στο Βελιγράδι για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σερβία: Νέα μέτρα στο Βελιγράδι για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η πόλη του Βελιγραδίου, όπως πάντα, θα εφαρμόσει όλα τα χτεσινά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας, δήλωσε ο αναπληρωτής δήμαρχος του Βελιγραδίου, Goran Vesić, ως προσκεκλημένος στο πρωί του προγράμματος TV Happy. Πρόσθεσε ότι το Προσωπικό Κρίσης της Πόλης του Βελιγραδίου θα ανακοινώσει σήμερα νέα μέτρα, μια απόφαση για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

«Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη δημόσια συγκοινωνία και τη χρήση μάσκας, επειδή είναι αδύνατο να καλύψουμε την απόσταση εκεί, και οι ενώσεις των οδηγών ταξί θα έχουν εντολή να μην δέχονται πελάτες χωρίς μάσκες και να τους παραλαμβάνουν μόνο στο πίσω κάθισμα. Όσον αφορά τις θεατρικές παραστάσεις, η Γραμματεία Πολιτισμού έδωσε χθες εντολή στα θέατρα ότι οι παραστάσεις θα πρέπει να προγραμματιστούν νωρίτερα, ώστε να ολοκληρώνονται έως τις 21:00 (τοπική ώρα). Θα προσαρμοστούμε σε κάθε μέτρο και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την κοινωνική και οικονομική ζωή σε τέτοιες συνθήκες» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι λόγω της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, των θεάτρων και των κινηματογραφικών παραστάσεων από τις 11:00 έως τις 21:00, επεσήμανε.

«Κατανοούμε αυτήν την απόφαση ως αναγκαίο και απαραίτητο μέτρο. Είμαστε ικανοποιημένοι που η κυβέρνηση της Σερβίας βρήκε ένα μέτρο μεταξύ της ανάγκης να προστατευθεί η υγεία του πληθυσμού και στην προστασία της οικονομίας, διότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης στις 18:00, όπως προτάθηκε, θα κλείσει εντελώς αυτόν τον κλάδο της οικονομίας στον οποίο περίπου 40.000 άνθρωποι εργάζονται μόνο στο Βελιγράδι. Ελπίζουμε ότι τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν μόνο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε», είπε ο Vesić.

Ο Vesić επεσήμανε ότι οι ώρες λειτουργίας των εστιατορίων μειώθηκαν επειδή ορισμένες επιχειρήσεις δεν τήρησαν τα μέτρα απαγόρευσης και διοργάνωσαν πάρτυ και συναυλίες μετά τις 23:00.

«Εάν δεν τηρούσαν την απαγόρευση εργασίας μετά τις 11 μ.μ., αυτές οι επιχειρήσεις πιθανότατα δεν θα τηρούσαν το όριο εργασίας έως τις 9 μ.μ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν όλοι οι κρατικοί φορείς στην εφαρμογή των τροποποιήσεων του νόμου για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες, και όχι μόνο των κοινοτικών πολιτοφυλακών και των κοινοτικών επιθεωρητών της πόλης του Βελιγραδίου και των δήμων της πόλης. Δεν είναι υπεύθυνοι οι άνθρωποι που έρχονται στις συναυλίες, αλλά οι διοργανωτές που κερδίζουν χρήματα σε αυτές τις συναυλίες. Παραβιάζουν τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας, διαπράττοντας έτσι ένα έγκλημα και φέρουν εγκληματική ευθύνη για τη σκόπιμη εξάπλωση μιας μεταδοτικής ασθένειας» είπε ο αντιδήμαρχος.

Πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις του νόμου δεν ψηφίστηκαν για να τιμωρήσουν τους πολίτες, αλλά προφανώς τους αλαζόνες που δεν ενδιαφέρονται για το αν κάποιος θα μολυνθεί στις συναυλίες τους.

Ο Vesić κάλεσε όλους τους πολίτες του Βελιγραδίου να σέβονται όλα τα μέτρα, να φορούν μάσκες και να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους./ibna