Αποφασισμένη η Σόφια να μπλοκάρει τα Σκόπια, τα οποία θα προσπαθήσουν για λύση μέχρι την τελευταία στιγμή

Αποφασισμένη η Σόφια να μπλοκάρει τα Σκόπια, τα οποία θα προσπαθήσουν για λύση μέχρι την τελευταία στιγμή

Η Βουλγαρία παραμένει σταθερή στη θέση της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας και δεν επιτρέπει την έγκριση του πλαισίου διαπραγματεύσεων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Είναι βέβαιο ότι η Σόφια θα εμποδίσει την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ την Τρίτη. Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva δήλωσε ότι η Βουλγαρία σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να πει «ναι» στη Βόρεια Μακεδονία. Επισήμως, τα Σκόπια επιβεβαιώνουν ότι οι πιθανότητες για αλλαγή στη θέση της Σόφιας είναι μικρές, αλλά ότι θα βρεθεί λύση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev είπε χθες ότι δεν χάνει ποτέ την ελπίδα επειδή η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια απόφαση της Σόφιας θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων συμβάντων και από τις δύο πλευρές.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα τον μακεδονικό λαό για πιθανό μπλοκάρισμα και πιθανό βέτο. Και αυτό είναι πολύ σίγουρο. Εάν λέτε σε τι ποσοστό, είναι πιο σίγουρο από το να έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη είναι μεγάλη για τους πολιτικούς. Παρόλο που το ΣΓΥ είναι στις 17, υπάρχει χρόνος έως τον Δεκέμβριο, έως το τέλος Δεκεμβρίου είναι η ευκαιρία για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, δήλωσε ο Zaev.

Αναμένει υπευθυνότητα και, όπως είπε, μια κραυγή φιλίας από τη βουλγαρική πλευρά επειδή έχουν φίλους εδώ.

«Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε γιατί είναι ανεπιθύμητο, πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να αναπτυχθούν. Δεν το χρειαζόμαστε αυτό, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί το ευρωπαϊκό μονοπάτι», είπε ο Zaev.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι, όπως είπε, η φιλική Βουλγαρία θα παραμείνει στο πνεύμα της φιλίας.

«Εάν δεν είναι ικανοποιημένοι με την εκπλήρωση της Συμφωνίας, έχουν την ευκαιρία να αρνηθούν ή να μπλοκάρουν 130 φορές σε 34 κεφάλαια, διότι η Συμφωνία με την Ελλάδα και η Συμφωνία με τη Βουλγαρία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου. Είναι διεθνείς συμφωνίες που έχουν τη δική τους υλοποίηση. Αναφέρω για άλλη μια φορά, αυτό επιβεβαιώνεται και από τη βουλγαρική πλευρά, ότι έχουμε αποφασίσει για πέντε ιστορικά πρόσωπα, τρεις ιστορικές περιόδους, είμαστε έτοιμοι να τα δημοσιεύσουμε και να ξεκινήσουμε την εφαρμογή στα βιβλία και στις δύο πλευρές και της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Zaev είναι πεπεισμένος ότι με θετικές αποφάσεις χτίζουμε φιλικές σχέσεις, με αρνητικές αποφάσεις χτίζουμε πικρία.

«Κανείς δεν πρέπει να απομακρύνει τα δύο έθνη, πρέπει να τα φέρει πιο κοντά Είναι μια ιστορική έκκληση, στους πολιτικούς και σε εμάς, τους πολιτικούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας. Οι δύο λαοί έχουν μια κοινή ιστορία, ένα κοινό παρελθόν. Σήμερα, οι λαοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας έχουν αναπτυχθεί από αυτήν την κοινή ιστορία και το παρελθόν. Από τη σλαβική ομάδα γλωσσών του Νότου, βγήκαν οι δύο γλώσσες της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί δεν είναι αρκετά κοινό; Πώς μπορεί να είναι κοινό και να είναι βουλγαρικό; Ή να είναι κοινό, και να είσαι Μακεδόνας; Το κοινό, είναι κοινό. Είτε μαζί είτε σε γενικές γραμμές πρέπει να βρούμε λύσεις. Η ευθύνη παραμένει στους πολιτικούς με όλες τις αποφάσεις που λαμβάνουμε. Εάν είναι θετικές, η ιστορία θα γράψει χρυσά και θετικά γράμματα, εάν είναι αρνητικά, θα γράψει πικρία. Πιστεύω ότι όλοι θα είμαστε σοφοί και έξυπνοι να το κάνουμε αυτό», είπε ο Zaev.

Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε, ποτέ δεν θα ασκήσει βέτο στον βουλγαρικό λαό, διότι τον θεωρούν αδελφικό λαό με τον οποίο πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani ελπίζει επίσης ότι η διεξαγωγή του Συμβουλίου της ΕΕ θα φέρει τις θέσεις πιο κοντά. Αυτές τις δύο μέρες, λέει ο Osmani, αφήνουν να αντικατοπτρίζονται το στοίχημα που έχουμε βάλει και τις συνέπειες για τις σχέσεις μας, τα περιφερειακά ζητήματα και την αξιοπιστία της ΕΕ.

«Η πολιτική μας είναι ότι θα εργαστούμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να λάβουμε απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Δεν έχουμε εναλλακτική λύση στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Δεν μπορώ να πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Προφανώς στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας γίνεται ολοένα και περισσότερη συζήτηση για τη μη αποδοχή του πλαισίου από αυτούς, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για να μιλήσουμε όχι μόνο με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, αλλά και με όλα τα κράτη μέλη, επειδή δεν έχουμε εναλλακτική λύση από την ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε ο Osmani.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές, οι οποίες σε αυτήν την «φούσκα» της καθημερινής πολιτικής και συναισθημάτων φαίνονται φαινομενικά ανυπέρβλητες, αλλά αυτές οι διαφορές δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Αυτές οι διαφορές δεν έχουν καμία σχέση με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη, ούτε με τη διμερή εξέταση, το κεφάλαιο για το κράτος δικαίου, το άνοιγμα του κεφαλαίου για το περιβάλλον. Η διαπραγματευτική διαδικασία δεν είναι τίποτα περισσότερο από τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς μια υποψήφια χώρα, ώστε να μπορεί να προχωρήσει, να έχει κράτος δικαίου, ένα καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες εμπορικές σχέσεις. Απολύτως κανένα ζήτημα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο που θα εμποδίσει μια χώρα να προχωρήσει σε αυτά τα θέματα που έχουν κοινές ευρωπαϊκές αξίες», είπε.

Η Βουλγάρα ομόλογός του Zaharieva, εν τω μεταξύ, λέει ότι η Βουλγαρία λέει “όχι” για έναρξη διαπραγματεύσεων τώρα και όχι για ένταξη στη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ. Η Σόφια πιστεύει ότι τα Σκόπια δεν είναι προς το παρόν έτοιμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η Zaharieva ισχυρίζεται ότι η Βουλγαρία αντιμετώπιζε πάντα τη Βόρεια Μακεδονία καλά, σε όλες τις δύσκολες στιγμές μέχρι τώρα έχει δώσει ένα χέρι, και θα το κάνει και στο μέλλον. Η πλήρης ευθύνη για το πρόβλημα βαρύνει την Βόρεια Μακεδονία.

«Τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας και συνεχίζουν να εχθρεύονται τη Σόφια, γι ‘αυτό δεν υπάρχει τρόπος για τη Βουλγαρία να πει “ναι” σε αυτό το στάδιο. Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και να αποκαλούν τη γλώσσα τους όπως θέλουν, αλλά δεν συμφωνούμε ότι αυτό το δικαίωμα αυτοδιάθεσης πρέπει να βασίζεται στο μίσος, την κλοπή της ιστορίας και την άρνηση της Βουλγαρίας και της βουλγαρικής γλώσσας. Όπως πηγαίνουν, θα αρχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη του βουλγαρικού έθνους», δήλωσε η Zaharieva στην Βουλγαρική τηλεόραση BNT.

Σε μια έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο την Παρασκευή, η βουλγαρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη θέση της επίσημης Σόφιας σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, η οποία θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 17 Νοεμβρίου.

«Η Βουλγαρία είναι από τους ισχυρότερους εκπροσώπους της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας έθεσε το θέμα στην ατζέντα της ΕΕ κατά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2018. Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τη μετάβαση στη δημοκρατική διακυβέρνηση και την οικονομία της αγοράς στα Δυτικά Βαλκάνια», σύμφωνα με τη σύντομη δήλωση της κυβερνητικής συνάντησης, χωρίς να δημοσιευθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στην τελευταία συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις 6 Νοεμβρίου, η Βουλγαρία αντιτάχθηκε στην έγκριση του διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Βόρεια Μακεδονία. Η Σόφια ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι δεν ήταν σε θέση να αποδεχτεί το προτεινόμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο και το συνοδευτικό σχέδιο δήλωσης, εξηγώντας ότι δεν παρείχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εκπλήρωση των βουλγαρικών όρων. Η Βουλγαρία έχει παρατηρήσεις σχετικά με τη μη εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας, για ιστορικά ζητήματα, αλλά και για τη γλώσσα και την ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πρόκειται να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, δίνοντας στα Σκόπια, τη Σόφια και τη γερμανική Προεδρία επιπλέον χρόνο για να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, η οποία θα αφαιρούσε τα βουλγαρικά προσκόμματα./ibna