Κύπρος: Έντονες οι αντιδράσεις για τις εκδηλώσεις στα Βαρώσια

Κύπρος: Έντονες οι αντιδράσεις για τις εκδηλώσεις στα Βαρώσια

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου παρουσία του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan για την επέτειο της 37ης επετείου της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας ως «κράτους».

Την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο και τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις, καταδίκασε η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ανακοίνωσης του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Josep Borrell.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Josep Borrell, «οι σημερινές εξελίξεις στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο και απαιτείται η ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για μια συνολική διευθέτηση και επανένωση με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο μέχρι τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη αυτών των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος στα Βαρώσια, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεισφέρει συγκεκριμένα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για διαπραγματεύσεις. Το μήνυμα της ΕΕ είναι πολύ σαφές: δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εκτός από τη βάση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από αυτήν την άποψη, εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής του Βαρώσια και δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως.

Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση της η Προεδρία της Κυπριακής αναφέρει ότι, «δυστυχώς, η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Tayyip Erdogan, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας  και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ», αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία και ο Πρόεδρος της, με τις ενέργειες τους τορπιλίζουν την προοπτική δημιουργίας κατάλληλου κλίματος, το οποίο ζητά ο ΓΓ των ΗΕ για να εκδηλώσει τη νέα του πρωτοβουλία με στόχο  την επίλυση του Κυπριακού.

Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του σημειώνει ότι, «η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

Στις δηλώσεις του ο Tayyip Erdogan, έχοντας δίπλα του τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ersin Tatar, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να αποταθούν στην Επιτροπή των κατεχομένων. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος, άφησε να φανεί ότι η Τουρκία επιθυμεί η οποιαδήποτε λύση να αναζητηθεί στο πλαίσιο των δύο κρατών.

Ετοιμότητα να παραστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με νέα μοντέλα λύσης» και με αναφορά στην «κυριαρχική ισότητα» των δύο κρατών, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar. «Θα πρέπει πλέον να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών στη βάση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας», δήλωσε ο Tatar.

Όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται με δίκαιο τρόπο η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς». «Είμαστε αποφασισμένοι -πρόσθεσε- να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά που έγιναν κατά την περασμένη περίοδο είναι η ισχυρή ένδειξή μας πάνω σε αυτό το θέμα».

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής, φοιτητές της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και πολίτες από την Αμμόχωστο, έφτασαν στο οδόφραγμα και επέδωσαν ψήφισμα καταδίκης για την ανακήρυξη του «ψευδοκράτους», αλλά και για όσα έγιναν χθες στην περίκλειστη Αμμόχωστο./ibna