Ρουμανία: Νέα δέσμη μέτρων σε ισχύ από την Δευτέρα

Ρουμανία: Νέα δέσμη μέτρων σε ισχύ από την Δευτέρα

Έκκληση στους πολίτες της χώρας να σεβαστούν και τους νέους κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση, αφού τα μέτρα που ελήφθησαν τον Οκτώβριο αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, όπως δείχνει η σχετική σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Klaus Iohannis, σε δηλώσεις του από το Cotroceni. Ωστόσο, παρατήρησε ότι το πλαφόν που διαμορφώνεται στα 10.000 νέα κρούσματα ημερησίως δεν είναι ικανοποιητικό.

Ο Klaus Iohannis πήρε μέρος το πρωί, σε σύσκεψη με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Οικονομίας, μαζί με τον Πρωθυπουργό, Ludovic Orban, και τους υπουργούς Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, Florin Cîțu και Marcel Boloș.

Όπως είπε ο Ρουμάνος Πρόεδρος η κατάσταση επιφυλακής παρατάθηκε κατά 30 μέρες και από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ νέα δέσμη μέτρων. Ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να τηρήσουν τα μέτρα. Όπως εξήγησε, τα νέα μέτρα θα δώσουν αποτελέσματα σε 2-3 εβδομάδες.

Σχολιάζοντας την οικονομία σημείωσε ότι τα οικονομικά στοιχεία του γ’ τριμήνου έδειξαν, συγκρινόμενα με εκείνα του β’ τριμήνου, ότι η οικονομία συνέρχεται. Καταγράφηκε αύξηση περίπου 5%, το οποίο δείχνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν σε οικονομικό επίπεδο ήταν σωστά και αποφεύχθηκε η τεχνική ύφεση και για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία απαιτούνται πόροι και αυτοί θα έρθουν από την ΕΕ.

Όσον αφορά για το Εθνικό Σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που συζήτησε με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και για τα μέτρα που προβλέπονται, για μεταρρυθμίσεις, έργα υποδομής και εκσυγχρονισμό διαφόρων τομέων, θα διατεθούν 30 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το Σχέδιο αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση πριν την υποβολή του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Klaus Iohannis με τους ευρωπαϊκούς πόρους θα καταστεί δυνατή η επαναφορά της οικονομίας σε ένα επιθυμητό από όλους επίπεδο και η επίτευξη ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, που θα επιτρέψουν στη Ρουμανία όχι απλώς να βγει από την κρίση αλλά να σημειώσει πραγματική ανάπτυξη, που θα γίνει αισθητή στην τσέπη του πολίτη.

Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών Ερευνών (INS) έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας σημείωσε το γ’ τρίμηνο πτώση κατά 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όμως κατέγραψε αύξηση 5,6% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2020. Το πρώτο εννεάμηνο του 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,1% (προσαρμοσμένο 4,6%).

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8% για εφέτος και ανάπτυξη 4,9% την επόμενη χρονιά. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 5,2% το 2020 και αύξηση μόνον 3,3% την επόμενη χρονιά./ibna