Σε σχεδόν ολικό lockdown η Σλοβενία

Σε σχεδόν ολικό lockdown η Σλοβενία

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας, μετά από πρόταση της συμβουλευτικής ομάδας, αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ορισμένα από τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, μερικά θα τεθούν σε ισχύ αύριο και μερικά από αυτά τη Δευτέρα. Ο υπουργός Υγείας Tomaž Gantar, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Jelko Kacin και ο Υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου για το πώς θα κινηθεί η χώρα προς τα εμπρός και παρουσίασαν τα αυστηρότερα μέτρα στο κοινό.

Ο Kacin είπε ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα ήταν «βασικά απλώς μια πιο συνεπής τήρηση των υπαρχόντων». Τα περισσότερα από τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ σήμερα ή το Σάββατο.

Ο Gantar τόνισε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία ήταν σοβαρή και ότι ο αριθμός των λοιμώξεων στο δεύτερο κύμα τον εξέπληξε. Πιστεύει ότι το πιο σημαντικό μέτρο είναι ακόμη να αποτρέψει τους ανθρώπους από την κοινωνικοποίηση. «Οποιαδήποτε απελευθέρωση μέτρων θα τονώσει για άλλη μια φορά την εκθετική αύξηση των λοιμώξεων», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Gantar προβλέπει ότι η ενίσχυση των μέτρων θα τεθεί σε ισχύ για δύο εβδομάδες, μετά τις οποίες θα ξεκινήσει μια ελεγχόμενη απελευθέρωση.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα κλείσουν, εκτός από τα νηπιαγωγεία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε ο υπουργός. Ο ιός εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στα σχολεία. Μόνο επαγγελματίες αθλητές μπορούν να προπονηθούν σε εσωτερικούς χώρους. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτός των ταξί δεν θα λειτουργούν. Οι καπνοδοχοκαθαριστές και τα βουλκανιζατέρ θα συνεχίζουν να λειτουργήσουν. Τα μέτρα στον τομέα της οικονομίας θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Η βιομηχανική παραγωγή και κατασκευή σε ακατοίκητα εργοτάξια θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλα τα καταστήματα έκτακτης ανάγκης θα είναι κλειστά. Όλα τα μέτρα που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα επαναφέρονται.

Ο εμβολιασμός θα μπορούσε να ξεκινήσει το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, αλλά δεν θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων για όλους, ακόμη και όταν τα εμβόλια είναι ήδη διαθέσιμα, προειδοποιεί ο Υπουργός Υγείας. Ανακοίνωσε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Δεκεμβρίου, δεν θα ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η Σλοβενία ​​πρέπει να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού. Οι κάτοικοι των γηροκομείων και των επαγγελματιών υγείας θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το εμβόλιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Hojs είπε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε συγκέντρωση. Ακόμη και η συγκέντρωση έως έξι ατόμων δεν θα επιτρέπεται πλέον, εκτός αν ανήκουν σε κοινό νοικοκυριό ή οικογένεια. Ωστόσο, θα επιτρέπεται η λειτουργία των οργάνων των πολιτικών κομμάτων. Εξαίρεση αποτελούν επίσης οι γάμοι, αλλά ο Υπουργός Εργασίας Janez Cigler Kralj πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του εκ των προτέρων.

Ένα διάταγμα που απαγορεύει τη διέλευση των κρατικών συνόρων τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το νέο νόμο, δεν θα επιτρέπεται πλέον η επίσκεψη σε ακίνητα και πλοία στο εξωτερικό χωρίς τεστ ή καραντίνα κατά την επιστροφή. Επισκέψεις από στενά μέλη της οικογένειας στο εξωτερικό, οι οποίες ήταν μέχρι τώρα εφικτές για 72 ώρες, επιτρέπονται μόνο εντός της ΕΕ ή του χώρου Σένγκεν. «Δεν θα είναι πλέον δυνατό να περάσετε τα σαββατοκύριακα στη Βοσνία», δήλωσε ο Kralj.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας (GZS) απηύθυνε επιστολή στον Πρωθυπουργό Janez Janša και στον Υπουργό Οικονομίας Zdravko Počivalšek, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην σφίξει τα μέτρα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο επεσήμανε ότι πρόσθετα μέτρα θα προκαλέσουν προβλήματα στις εταιρείες./ibna