Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Vučič από τον Hoti

Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Vučič από τον Hoti

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινα οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vučič ότι οι συγκρούσεις δεν μπορούν πάντα να παραμείνουν παγωμένες συγκρούσεις, δηλώνοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει δεσμευτεί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής.

«Οι δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Aleksandar Vučič δεν υποστηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την επίτευξη τελικής συμφωνίας και αμοιβαίας αναγνώρισης, σε αντίθεση με όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Σερβία, υπό τις εγγυήσεις της διεθνούς κοινότητας, για διαρκή ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή», έγραψε ο Hoti στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου παραμένουν «δεσμευμένες στον εποικοδομητικό τους ρόλο για το καλό της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας ολόκληρης της περιοχής».

«Η κυβέρνηση αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχίσει τη δέσμευσή της για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλους τους σχετικούς διεθνείς θεσμούς, ως προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο», πρόσθεσε ο Hoti.

Η αντίδραση του Hoti ήρθε μετά τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου όπου επεσήμανε ότι «η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδειξε πώς μια παγωμένη σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί όταν κάποιος την ξεπαγώσει. Ένα μάθημα είναι το πιο σημαντικό για μένα – δεν πρέπει να αφήσουμε παγωμένη σύγκρουση στα παιδιά. Πρέπει να βρούμε συμβιβαστική λύση. Ήταν προφανές ότι ο κόσμος, εκτός από τις ανακοινώσεις, δεν ενδιαφερόταν να αντιδράσει. Η κατάσταση στον κόσμο φάνηκε να είναι διαφορετική. Αποδεικνύεται ότι πρέπει πάντα να βασίζεστε στις δικές σας δυνάμεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σερβία πρέπει να ενισχύεται προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της από κάθε επιτιθέμενο» είπε Vučić.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Hoti

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης της Σερβίας, Ivica Dačić, δήλωσε ότι, «ενώ ολόκληρος ο κόσμος μιλά για τη δίκη στη Χάγη και τα εγκλήματα του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), οι αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου προσπαθούν με όλη τους τη δύναμη να λένε ψέματα για τη Σερβία και τον Πρόεδρο Aleksandar Vučić.

«Ακόμα και τώρα, ψεύδονται αηδιαστικά για τον Vučić πως απειλεί για νέους πολέμους. Αντίθετα, ο Vučić μίλησε για την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και για να μην αφήσει μια παγωμένη σύγκρουση που θα παραμείνει αιώνια απειλή», δήλωσε ο πρόεδρος. του Σερβικού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Πρίστινα, «ξεχνούν προφανώς ότι έχει περάσει η ώρα των ψευδών ειδήσεων και της πρώτης αγάπης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

«Όλοι βλέπουν ότι η Σερβία είναι προβλέψιμος και εποικοδομητικός εταίρος και πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Dačić.

Στις δηλώσεις Hoti αντέδρασε και η Σερβική Λίστα. Η ανικανότητα των αξιωματούχων της Πρίστινα όσον αφορά τον διάλογο, τη διατήρηση της ειρήνης και την καθιέρωση των ευρωπαϊκών αξιών στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και στα Μετόχια, αντιπροσωπεύονται κάλλιστα από τις σημερινές υστερικές επιθέσεις κατά του Προέδρου Aleksandar Vučić, ανακοίνωσε η Σερβική Λίστα.

Όπως δηλώνεται, οι σχιζοφρενικές δηλώσεις και οι απειλές που απευθύνονται στον Πρόεδρο Vučić, ο οποίος ζητά ειρήνη και επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων μέσω διαλόγου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν πόσο οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια τίθενται στα χέρια πολιτικά ανήλικων τον 21ο αιώνα.

Ζητώντας επέμβαση του ΝΑΤΟ και υπαινιγμούς μιας σύγκρουσης, η Σερβική Λίστα τονίζει, ότι απαιτεί την πιο επείγουσα αντίδραση των διεθνών εκπροσώπων που πρέπει να συγκρατήσουν απογοητευμένους πολιτικούς ηγέτες από την Πρίστινα, οι οποίοι, λόγω πολιτικών υπολογισμών, καταφεύγουν σε φτηνές πολιτικές δηλώσεις για πολιτικά σημεία.

Η Σερβική Λίστα τονίζει ότι συμμερίζεται τη θέση του Προέδρου Vučić ότι όλοι στα Βαλκάνια χρειάζονται ειρήνη, οικονομική πρόοδο και σύνδεση, αλλά και μια αλλαγή στη ρητορική των πολιτικών που ζουν παγιδευμένοι στο παρελθόν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το μέλλον των πολιτών και που εξαπατούν τους πολίτες τους στην Πρίστινα./ibna