Κοινή δήλωση 3ης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Κοινή δήλωση 3ης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

 

  1. Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υπουργός Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, Benjamin Gantz, συναντήθηκαν στη Λευκωσία της Κύπρου, στις 12 Νοέμβριος 2020 για την 3η τριμερή αμυντική συνάντηση.
  2. Οι χώρες μας είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν περαιτέρω την ισχυρή, φιλόδοξη και στρατηγική εταιρική τους σχέση στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης και την από κοινού αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών.
  3. Οι κοινές μας αξίες, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η δέσμευσή μας για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν βασικούς πυλώνες της συνεργασίας μας.
  4. Τονίζουμε ότι, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή, πρέπει να υπερισχύσουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και η συνεργασία, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των Ψηφισμάτων της UNSC. Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε τυχόν ενέργειες που δεν συμμορφώνονται με το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, που έχουν αναληφθεί από χώρες ή μη κρατικούς φορείς. Χαιρετίσαμε τις πρόσφατες, ιστορικές, πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που θα συμβάλουν στην επίτευξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της περιφερειακής συνεργασίας.
  5. Καταγράψαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής και συζητήσαμε την πορεία προς το μέλλον των κοινών δραστηριοτήτων μας και του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας. Οι τρεις χώρες πραγματοποιούν πλέον συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως ασκήσεις αεροπορικών, ναυτικών και επίγειων δυνάμεων. Η τριμερής αμυντική συνεργασία μας στοχεύει στη διασπορά γνώσεων και εμπειριών και στο συνδυασμό δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων με παραγωγικούς τρόπους μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινές ασκήσεις.
  6. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τους μηχανισμούς αμυντικής συνεργασίας για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πιθανής συνεργασίας σε μορφή 3 + 1, με χώρες εταίρους που έχουν τις ίδιες αξίες και διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για την άμυνα και τις εξελίξεις για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
  7. Συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω και να αναπτύξουμε νέες πτυχές στην αμυντική μας συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας και της τεχνολογίας και της κυβερνοάμυνας. Επιπλέον, συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε δρόμους για περαιτέρω συνεργασία με την Corona που μπορεί να βοηθήσει σε ώρα ανάγκης.
  8. Παραμένουμε δεσμευμένοι για την περαιτέρω προώθηση της τριμερούς συνεργασίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων, μέσω του συμφωνηθέντος ετήσιου προγράμματος τριμερών δραστηριοτήτων μας, ιδίως στους τομείς του τακτικού συντονισμού σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στρατηγικές διαβουλεύσεις, ασφάλεια στη θάλασσα, ενεργειακή ασφάλεια, κυβερνασφάλεια, έρευνα και ανάπτυξη που σχετίζεται με την άμυνα.
  9. Αποτίουμε φόρο τιμής στις αντίστοιχες ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες κλήθηκαν επίσης να βοηθήσουν και να παρέχουν την υποστήριξή τους για την καταπολέμηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στις κοινωνίες μας. Παρά την άνευ προηγουμένου πρόκληση, συνεχίσαμε την τριμερή μας συνεργασία, προκειμένου να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  10. Συμφωνήσαμε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ το 2021/ibna