Βουλγαρία: Μειώθηκε η αισιοδοξία κι αυξήθηκε η απαισιοδοξία με την πανδημία

Βουλγαρία: Μειώθηκε η αισιοδοξία κι αυξήθηκε η απαισιοδοξία με την πανδημία

«Αν εφαρμόσουμε νέο lockdown οι πολίτες μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά», είπε για το Βουλγαρικό Ραδιόφωνο ο Υπουργός Υγείας, Konstantin Angelov. Αυτήν την στιγμή η επιδημία εξαπλώνεται διάχυτα. Τέτοιο μέτρο αυτήν την στιγμή δεν είναι απαραίτητο και δεν θα φέρει καλά αποτελέσματα. Αν πιέσουμε τους ανθρώπους μπορεί να πάψουν να τηρούν τα μέτρα και να βγουν στους δρόμους».

Οι άνθρωποι αισθάνονται όλο και πιο ανήσυχοι λόγω των αμφιλεγόμενων πληροφοριών με τις οποίες τους βομβαρδίζουν. Πολλές είναι οι νευρωτικές κρίσεις και οι αναπάντεχες τροπές στην συμπεριφορά. «Οι νευρώσεις έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2017», λένε οι ψυχολόγοι. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία λόγω αυξημένης χρήσης. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται συνήθως είναι απάθεια, κατάθλιψη, απελπισία ή αυταρχικότητα.

Έρευνα ψυχολόγων που συμπεριλαμβάνει τις απαντήσεις 1.911 Βουλγάρων μεταξύ 25 και 60 χρόνων οδηγεί σε κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

«Στο διπλάσιο έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για επιτυχία και ανάπτυξη, υποστήριξη και αλληλεγγύη», λέει ο ψυχολόγος Plamen Dimitrov. «Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί η απαισιοδοξία, η άρνηση, η τελειομανία και η απαιτητικότητα, το βόλεμα και η υποχονδρία. Κάποιοι άνθρωποι έγιναν πιο συντηρητικοί ενώ άλλοι μάχονται για ουτοπίες».

Οι άνθρωποι αναζητούν σωτηρία στις θεωρίας συνωμοσίας ή περιμένουν το κράτος να κάνει «κάτι» για να τους προστατεύσει. Αλλά η αλήθεια είναι πως πρέπει να κάνουμε «κάτι» εμείς οι ίδιοι.

«Στις περιόδους αυξημένης υπαρξιακής ανασφάλειας όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον θάνατο γύρω τους, συνέχεια θυμούνται ότι είναι θνητοί και μπορεί να τους αφανίσει κάτι μικρό και αόρατο», λέει ο ψυχολόγος. «Αυτό τους κάνει να νιώθουν ασήμαντοι. Η ψυχή του ανθρώπου σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθεί να αντιδράσει, να προστατευτεί, να επιβιώσει. Συχνά οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στην θρησκεία ή γίνονται οπαδοί μιας κάποιας ιδεολογίας  αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη περίοδο είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους οικείους μας» καταλήγει ο Dimitrov./ibna