Μαυροβούνιο: «Βουτιά» πάνω από 86% στα τουριστικά έσοδα 

Μαυροβούνιο: «Βουτιά» πάνω από 86% στα τουριστικά έσοδα 

Ο υφυπουργός στο Υπουργείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τουρισμού Damir Davidović δήλωσε ότι η φετινή ήταν η πιο δύσκολη τουριστική περίοδος μέχρι στιγμής, καθώς σημειώθηκε πτώση υψηλότερη του 86%, ενώ η διευθύντρια του Εθνικού Τουριστικού Οργανισμού Željka Radak-Kukavičić επεσήμανε ότι οι προβλέψεις για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο ήταν δυσοίωνες.

«Σε περίοδο εννέα μηνών, καταγράφηκε μόνο το 16,6, δηλαδή το 16,9% των αφίξεων και διανυκτερεύσεων τουριστών του περασμένου έτους στο Μαυροβούνιο. Οι προσδοκίες για την επερχόμενη χειμερινή περίοδος δεν είναι καθόλου υψηλές», δήλωσε η Radak-Kukavičić.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ranko Jovović συμφωνεί ότι δεν υπάρχει τίποτα που να γεννά ελπίδα στον τουριστικό τομέα του Μαυροβουνίου.

Μιλώντας για την εφαρμογή του τρίτου πακέτου στήριξης για τους πολίτες και την Οικονομία, ο Jovović δήλωσε ότι τα νέα προγράμματα δανείων προχωρούσαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά κεφάλαια ρευστότητας για να προετοιμαστούμε για την επόμενη σεζόν, αλλά δεν μπορούμε να τα προμηθευτούμε, καθώς οι τράπεζες έχουν προσθέσει τον τουρισμό και την εστίαση στην «κόκκινη λίστα». Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 50 εκατ. Ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, όλοι βλέπουμε ότι αυτό δεν προχωρά. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να προμηθευτούμε αυτά τα κεφάλαια, ώστε ο τουρισμός να επιβιώσει τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα, ο οποίος θα είναι απαιτητικός όσον αφορά τη βιωσιμότητα της εργασίας», δήλωσε ο Jovović.

Ο Davidović ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει κονδύλια για επιδοτήσεις επιτοκίων για τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία.

«Το IDF δημιούργησε ένα ειδικό πιστωτικό όριο για κεφάλαιο κίνησης τον Αύγουστο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας κλήσης. Οι εταιρείες που έχουν εγκριθεί θα μπορούν να χρησιμοποιούν την επιδότηση επιτοκίου», εξήγησε ο Davidović, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί έως τώρα 60 αιτήσεις για αναδιάταξη δανείων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τουρισμού και Εστίασης του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Μαυροβουνίου πιστεύει ότι, κατά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να σχηματιστεί με τρόπο που θα επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση των τουριστικών προορισμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο Μαυροβούνιο.

«Σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ομαλή εφαρμογή της τρίτης δέσμης μέτρων για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο της άμβλυνσης των αρνητικών επιπτώσεων νέας επιδημίας του νέου κορωνοϊού. Αυτό έγκειται ιδίως στην έγκριση δανείων ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης με το IDF και τις εμπορικές τράπεζες, καθώς και στην έγκριση επιδοτήσεων επιτοκίου για τον επαναπρογραμματισμό τουριστικών δανείων», ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο. /ibna