Ρουμανία: Σε καραντίνα μπαίνουν μια μετά την άλλη οι πόλεις της χώρας

Ρουμανία: Σε καραντίνα μπαίνουν μια μετά την άλλη οι πόλεις της χώρας

Σε καραντίνα εισέρχεται από σήμερα και για 14 μέρες η πόλη Slobozia του νομού Ialomița, λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες Τετάρτη, ο δείκτης μολύνσεων ήταν 7,46/1.000 κατοίκους.

Σε καραντίνα ετοιμάζεται να εισέλθει και το Sibiu μαζί με την κοινότητα Şelimbăr και τις πόλεις Tălmaciu και Cisnădie. Από τη Νομαρχία Sibiu ανακοινώθηκε ότι αύριο Παρασκευή, θα συνέλθει, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Raed Arafat, η αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή CJSU, η οποία θα αναλύσει την επιδημιολογική κατάσταση και θα αποφασίσει την επιβολή τοπικής καραντίνας. Χθες, στην πόλη του Sibiu, ο δείκτης μολύνσεων έφτασε στο 11,18/1.000 κατοίκους. Συνολικά στο νομό, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 7,19/1.000 κατοίκους, που είναι ο υψηλότερος σχετικός δείκτης σε όλη τη χώρα.

Στο Cluj ο δείκτης μολύνσεων πλησιάζει το 7, για την ακρίβεια είναι 6,99, στο Βουκουρέστι όμως έπεσε κάτω του 5 (4,99).

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της χώρας Klaus Iohannis με τους νομάρχες, που είχε ως θέμα τη διαχείριση της επιδημίας COVID-19. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης, μέρος ο Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, ο Υπουργός Εσωτερικών, Marcel Vela, ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tătaru και ο αρμόδιος για την κρίση Υφυπουργός Εσωτερικών Raed Arafat.

Ο Klaus Iohannis μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση πριν λίγες εβδομάδες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Όπως είπε, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων διατηρείται για τρίτη εβδομάδα γύρω στις 10.000, ενώ πολλές μέρες κινείται αρκετά χαμηλότερα.

Επίσης, ανέφερε ότι ο μαζικός εμβολιασμός anti-COVID αναμένεται να γίνει “κάπου ανάμεσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι” του 2021.

Εν τω μεταξύ έκκληση για την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια απευθύνουν εκ νέου οι ενώσεις των δικαστικών λειτουργών, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Cătălin Predoiu, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν 546 κρούσματα κορωνοϊού. Πέντε άτομα χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και 3 απεβίωσαν.

To τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη Ρουμανία 10.142 νέα κρούσματα COVID-19, μετά από 35.762 τεστ. Όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας, την τελευταία ημέρα 121 άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 1.152 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Στα ειδικά νοσοκομεία νοσηλεύονται με COVID-19 12.852 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τις 334.236. Από την έναρξη της πανδημίας, 8.510 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με τον ιό έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία 3.593.720 τεστ./ibna