Β-Ε: Ολοκληρώνεται η προμήθεια του εμβολίου κατά του COVID-19

Β-Ε: Ολοκληρώνεται η προμήθεια του εμβολίου κατά του COVID-19

Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της όπως αυτές ορίζονται από το νόμο, προχωρά στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και δεκάδων εμβολίων και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Παγκόσμιας Συμμαχίας Εμβολίων για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της Β-Ε.

Η συμφωνία για την Κοινή Δημόσια Προμήθεια Ιατρικού Εξοπλισμού υπεγράφη στη βάση της ίδιας αρχής

Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων έχει εναρμονιστεί με τα αμοιβαία δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Δημοκρατίας Σέρπσκα, του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Υγείας και Άλλων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Brčko σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, μέσω του παγκόσμιου σχήματος για πρόσβαση στο πρόγραμμα εμβολίων COVID-19 και την Κοινή Δημόσια Προμήθεια Ιατρικού Εξοπλισμού.

Υπογράφοντας τη συμφωνία με την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των πρώτων κρατών παγκοσμίως που θα λάβουν εμβόλια κατά του COVID-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα του N1 TV στο Σεράγεβο.

Παραγγέλθηκαν 1.232.000 δόσεις εμβολίου με μέση τιμή 10,55 $ ανά δόση.

Ως εκ τούτου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες να προμηθευτεί το εμβόλιο με άλλες υπογράφουσες χώρες, ενώ αναμένονται περαιτέρω ειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Συμμαχία Εμβολίων (GAVI) και άλλα ιδρύματα σχετικά με τους πιθανούς κατασκευαστές εμβολίων και τις προθεσμίες παράδοσης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το GAVI και το CEPI εγγυώνται τη διαφάνεια αυτής της διαδικασίας.

Όπως προτάσσει η συμφωνία για για την Κοινή Δημόσια Προμήθεια Ιατρικού Εξοπλισμού που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σοβαρών διασυνοριακών απειλών για τη δημόσια υγεία, η οποία επιτρέπει την από κοινού αγορά φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού και προμηθειών, οι δραστηριότητες προμηθειών του Remedesivir βρίσκονται υπό υλοποίηση.

Εφαρμόζοντας το κλειδί κατανομής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο περιλαμβάνει παρακολούθηση των τελευταίων εβδομαδιαίων ποσοστών νοσηλείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε 1.794 από τις 2.400 αμπούλες του Remdesivir που ζητήθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον πρώτο μήνα.

«Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων πραγματοποιεί για άλλη μια φορά έκκληση για συμμόρφωση με τις ισχύουσες συστάσεις και μέτρα με την ελπίδα ότι, ακολουθώντας αυτά τα μέτρα, θα σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Ζητούμε επίσης υπομονή στη διαδικασία παραλαβής του εμβολίου. Το Υπουργείο Πολιτικών Υποθέσεων έχει λάβει ευσυνείδητα και υπεύθυνα όλα τα μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση της μόλυνσης του Covid-19», αναφέρει το Υπουργείο. /ibna