Κροατία: Πρόταση Milanović στον πρωθυπουργό Plenković να συμπεριλάβει την αντιπολίτευση στη σύνταξη της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Κροατία: Πρόταση Milanović στον πρωθυπουργό Plenković να συμπεριλάβει την αντιπολίτευση στη σύνταξη της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović απέστειλε πρόταση στον Πρωθυπουργό Andrej Plenković να συμπεριλάβει εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια διευθύνουσα επιτροπή και μια ειδική ομάδα η οποία θα επωμιστεί τη σύνταξη της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Δημοκρατίας της Κροατίας για την περίοδο μέχρι το 2030.

«Ο Πρόεδρος Milanović πιστεύει ότι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Δημοκρατίας της Κροατίας για την περίοδο έως το 2030 αποτελεί ένα έγγραφο εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος που απαιτεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», αναφέρει το υπουργικό συμβούλιο του Milanović σε δελτίο τύπου.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Κροατία ιστορικά επιτύγχανε συναίνεση σε σημαντικά εθνικά ζητήματα, η οποία συνέβαλε στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων. Δεδομένου ότι το εν λόγω αποτελεί βασικό έγγραφο για τη συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας σε βάθος δεκαετίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε στον Πρωθυπουργό να αρθούν όποιοι αποκλεισμοί στη συντονιστική επιτροπή και την ειδική ομάδα για τη χάραξη της στρατηγικής, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων που κέρδισαν μια θέση στο Κοινοβούλιο με τη βούληση του λαού να συμμετάσχουν και σε αυτήν την προσπάθεια.

«Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ,

Αναφορικά με την πρόσκληση συμμετοχής στη διευθύνουσα επιτροπή για τη χάραξη της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Δημοκρατίας της Κροατίας για την περίοδο έως το 2030, η οποία απεστάλη από την Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Κονδυλίων Nataša Tramišak στο Γραφείο του Προέδρου της Κροατίας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Στρατηγική αποτελεί σε ένα εξαιρετικά καίριο έγγραφο για τη Δημοκρατία της Κροατίας.

Δεδομένης της σημασίας της Στρατηγικής, των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κροατία και των δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να εκδιπλωθούν την προσεχή δεκαετία, προτείνω να τροποποιήσετε την απόφασή σας σχετικά με τη σύσταση της διευθύνουσας επιτροπής και της ειδικής ομάδας για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Δημοκρατίας της Κροατίας για την περίοδο έως το 2030, καθιστώντας δυνατή τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διαδικασία σύνταξης.

Δεδομένου ότι το εν λόγω αποτελεί βασικό έγγραφο για τη συνολική ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας σε βάθος δεκαετίας, πιστεύω ότι η διευθύνουσα επιτροπή για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική πρέπει να στερείται οποιωνδήποτε αποκλεισμών και να περιλαμβάνει όχι μόνο εκπροσώπους των σχετικών θεσμικών οργάνων, αλλά και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων που εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο με τη βούληση του λαού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Δημοκρατίας της Κροατίας για την περίοδο έως το 2030 θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνά.

Αγαπητέ κύριε πρωθυπουργέ, η Κροατία επιτύγχανε ανέκαθεν συναίνεση για σημαντικά εθνικά ζητήματα, η οποία συνέβαλε στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων. Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Κροατίας για την περίοδο έως το 2030 αποτελεί ένα έγγραφο εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος για το οποίο απαιτείται να επιτευχθεί συναίνεση», σημειώνει ο Milanović στην επιστολή του. /ibna